Saturday, December 17, 2011

Peristiwa 8/5/11

Entry kali ni actually saye dah lame peram. Saye pun xtau nape saye xpublish..
Ok,.. saye nk bcerita tentang peristiwa yang menimpa saye & incik hubby pade 8/5/2011. Peristiwa yang xmungkin akan dilupekan. Peristiwa yang menjadi titik hitam dalam hidup kami..

Ok. Kejadian ni berlaku sewaktu saye dan incik hubby dalam perjalanan menuju ke utare tanah air. Plan asalnye incik hubby ingin ke Kedah. Tetapi kami perlu singgah ke Kuala Kangsar kerana saye cume meneman incik hubby separuh jalan kerana incik hubby ada hal yang sangat penting untuk diselesaikan di Kedah. Mengikut perancangan, saye memang xakan ikut incik hubby pergi ke Kedah kerana waktu tu saye masih di trimester pertama. Masih lagi di stage yang bahaya untuk perjalanan jauh. Jadi,.. yang akan ke Kedah cuma incik hubby dan both of my parent je. Sebab, incik hubby mintak both of my parent untuk membantu die dlm menyelesaikan sedikit masalah yang dihadapi and both of my parent time tu dah ade di Kuala Kangsar menanti we both disane.

Saye dan incik hubby bertolak dari KL dah lewat gila. Dah lepas jam 12am dah. Incik hubby time tu ade assignment penting untuk final yang perlu diselesaikan dulu. Time tu incik hubby lom habis belajar lagi.. So, bile dah settle keje die bru la bole balik kampung. Kalau ikutkan saye, esok paginye tu baru nk balik ke Kuale Kangsar and pas incik hubby drop saye die teruskan je la perjalanan ke tujuannye plak. Tapi incik hubby xnak. Incik hubby xnak terus menerus gerak macam suggestion saye tu. Incik hubby insist jgak nk balik malam and ke Kedah esok paginye tu..  Saye lak mmg xbrape suke travel malam tapi ikutkan je la sebab incik hubby pun mcm bz and xde mase lain dah yg die free and bole pergi and settlekan. Lagipun bile incik hubby inform tarikh tu and parent saye pun dah amik cuti sebab nk temankan incik hubby. So xkan la nk cancel plak kan. Tpaksa balik la jugak malam tu walau dah agak lewat...

Tapi itu cuma perancangan kita. Tuhan yang menentukan segalanya. Lebih kurang 3.5km sebelum exit Kuala Kangsar. Incik hubby hilang kawalan seperti dipukau. Lepas keluar dari terowong tu elok je sesembang and tetiba incik hubby diam. Memule tu mcm relax je la tapi bile dah nampak dah ade lori kat depan and incik hubby xde slow kerete. Steady je die drive ke depan.. saye pun naik cuak giler! Saye berkali-kali memanggil incik hubby tapi incik hubby xsedarkan diri. Yang peliknye mate terbuke tapi macam kene pukau. Dan akhirnya kereta yang saye dan incik hubby naiki(Perodua Kancil) merempuh bontot trailer dan terbalik terjunam ke longkang di kiri jalan.. 

Waktu saye nampak kerete dah menghampiri lori tu, Saye genggam peha incik hubby dan saye angkat kaki ke atas seat kebetulan ade bantal yang saye selalu bawak travel tu saye tengah peluk, saye pegang and tekapkan ke perut and angkat ponggong sikit untuk mengurangkan hentakan ke bahagian perut saye.. Selepas hentaman ke bontot lori, Kerete kami naik tu terbalik 2 kali sebelum menjunam ke longkang. Bila kerete dah berhenti terbalik saye sempat menarik nafas lega. Dan.. barulah terdengar suara incik hubby..  waktu tu incik hubby cuak sangat dan memanggil saye. "mmy.. mmy kat mane?.. kenape ni?.. Ya Allah.. ddy mintak maaf mmy.." ~

 Keadaan sekeliling waktu tu sangat sangat gelap. Saye dan incik hubby tersekat di kerusi masing2 dengan seatbelt yang memegang kemas. We both dalam keadaan tergantung di dalam kerete kerane kerete terbalik 4 tayar ke atas time tu. Kemudian terase wap panas naik ke atas dari bahagian enjin kerete. Incik hubby berusaha keras lepaskan saye dari tempat duduk dan bila saye terlepas dan jatuh, incik hubby arahkan saye untuk keluar dari kerete dan saye pun merangkak keluar melalui cermin depan yang pecah.. Allah maha besar. Jalan keluar tu seolah-olah  disuluh dengan sportlight yang besar.. Yang menyatakan kepade saye bahawa disini jalan keluar...

Bila saye dah diluar, incik hubby masih tersekat di dalam kereta. Incik hubby menjerit kepada saye.."mmy lari jauh.. selamatkan diri and baby.. kereta nak meletup.. ddy xleh keluar.. seatbelt xleh bukak".. Waktu tu hanya tuhan yang tahu ape yang saye rase. Saye takut dan risaukan keadaan incik hubby. Saye xnak ape-ape terjadi pade incik hubby. Saye sayang die. Seriously, saye betul-betul buntu. Kemudian saye rasekan seakan incik hubby pass by me dan saye pun cecepat panjat keluar dari longkang tu kerana risau kerete akan meletup. Bila dah kat atas, baru saye perasan yang incik hubby xkeluar lagi dari kerete rupenye. Dan siapekah yang pass by me just now??..

Tetapi Alhamdulillah. Incik hubby berjaya keluar juge. Dengan satu rentapan, seatbelt incik hubby terbuka dan die juge mengalami pengalaman yang sama. Jalan keluar melalui cermin depan yang pecah seperti disuluh dengan sportlight. Bila diluar kerete, sekali lagi incik hubby bagai hilang arah terhuyung hayang memanjat ke kanan longkang dan seperti mahu laju menuju ke tepi lebuh raya. Ya Allah.. Dengan sekuat hati saye memanggil incik hubby. Saye risau. Saye takut. Kerete laju-laju di jalan waktu tu. Bahaya. Berkali kali saye panggil dan barulah incik hubby sedar dan memanjat keluar dari longkang dimane saye berade. Bila dah berade di atas tu, barulah kami sedar yang jarak kami dengan kereta sangat dekat. Punyalah saye ingat dah jauh saye lari, rupenye depan tu sikit je dari kerete.

Kemudian,...
Barulah nampak pemandu trailer tadi datang sambil suluh dengan torchlight kerete kami dan kami yang di seberang longkang tu. Alhamdulillah kereta kita tidak meletup, Pemandu trailer itu jugaklah yang membantu kami mengambil barang berharga di dalam kereta. Mengambil bantal yang didalam kereta. Beg pakaian kami. Handphone, ipad, mp3.. Dan mereke bertanye, macam mana kami keluar?.. macam mana kami nampak jalan nak keluar sebab memang tempat tu gelap gila. Dan kami tidak mampu menjawab soalan itu..


Setelah barangan dah diambil dari kerete, semua barang diletak disis kami, dan waktu itulah incik hubby call abah saye memberi tahu tentang kemalangan kami. Incik hubby merintih pade abah yang die sakit dan die risaukan saye. Ya Allah,.. waktu tu saye perasan kaki incik hubby berdarah.. Saye ambil tisu dalam handbag dan saye lap darahnye. Hati saye sangat risau waktu tu. Saye risaukan incik hubby dan risaukan tentang keadaan kandungan saye. Dalam diam saye berselawat didalam hati sambil mengusap perut saye. Saye berdoa semoga kandungan saye selamat. Saye tak mahu ape-ape terjadi pade baby saye. Dan dalam mase yang same saye tak mahu tunjuk saye takut kerane saye xmau incik hubby bertambah risau kerane saye tau time tu incik hubby dah panik dan takut. Saye pun takut juge. Saye takut anything bad will happen to us and to our baby. Lagipun waktu tu saye masih di trimester pertama. Kandungan saye baru 2 setengah bulan. Saye masih di stage yang bahaye.

Waktu kejadian tu..Waktu semua tu jadi saye x pejam pun mate saye sebab saye takut bile saye pejam saye xkan buke mate dah. Saye sedar ape yang jadi. ~ Selamatlah tiap kali naik kerete, dekat ke jauh ke,.. saye dan incik hubby xpernah lupa untuk memakai seatbelt.. Tiap kali naik kereta tak pernah lupe!!.. Kalau x, mungkin time kejadian tu berlaku, kami dah melayang ke belakang tailer dah time impact tu  kerana cermin depan kereta pecah. Alhamdulillah kami selamat.

Lebih kurang 10 minit selepas incik hubby call tu,.. abah, mak dan pak njang sampai di tempat kami eksiden tu. Mak orang pertama yang datang dan peluk saye dan incik hubby. Mak nangis tapi mak bersyukur kami tak parah. Abah nampak tak berani nak datang dekat sebab abah dah sesangat risau. Saye tahu abah sangat takut. Abah takut if anything bad happen. Mak pun. Saye tahu abah dan mak saye memang sayangkan kami - saye dan incik hubby also pade kandungan saye ni. Seriously saye xmau abah dan mak risau mcm tu lagi dah. 


Dengan mak, abah and pak njang. kami bersama la menunggu ambulans datang. Pemandu trailer tadi tu dah call ambulans tapi lame sangat xsampai-smpai pun lagi. Mungkin sebab lebuh raye nak u-turn memang jauh la kan.. Then, kebetulan ambulans dari Taiping yang hantar kes ke Ipoh lalu, dan doctor yang escort ambulans tu datang dan check keadaan kami dan membantu menghantar kami ke Hospital Kuale Kangsar. Mak ikut saye dan incik hubby naik ambulans. Abah pulak ambil semua barang kami dari kerete pindah ke kerete abah dan follow kami ke Hospital. Dan pak njang pula tunggu kerete smpai tow truck datang ambil kerete kami dan kemudian ke hospital juge.


Dan inilah gambar scan yang diberikan pada kami sewaktu hari kejadian..
8/5/2011


Dan dihospital, kami dirawat sebagai pesakit luar. Incik hubby dijahit dilutut. 6 jahitan. Luke sebab luke tertusuk besi yang panjang ke dalam bahagian kulit ke peha incik hubby. 
Dan saye dibawa ke bilik scan untuk melihat kandungan saye. Dan syukur kepada Allah... kandungan saye tidak ape-ape. Hanya Allah yang tahu betapa leganya hati saye. Dan saye khabarkan berita itu kepade incik hubby bahawa kandungan saye selamat, dan saye tengok incik hubby lega.. begitu juga mak dan abah saye.. mereke juge lega.. Dan selepas itu, kami dibenarkan pulang. Alhamdulillah..

Dirumah (di Kuale Kangsar), keluarge incik hubby ade datang setelah dikhabarkan. Dan rancangan untuk incik hubby ke Kedah bagi menyelesaikan beberapa perkara itu tidaklah kesampaian. Kemudianye pade hari yang same itu juge, saye dan incik hubby dihantar pulang ke KL oleh abah saye kerane incik hubby ade final presentation - portfolio pade 4 hari berikutnye. Ade perkare tentang study yang harus incik hubby selesaikan di KL jadi kami harus pulang. Abah dan mak balik, xstay sebab abah dan mak pun keje kan. Jadi, antare saye dan incik hubby la bersame-same menjage antare satu same lain.


Selamat tinggal PEF 9514...

Kerete yang kami naiki, total lost. Keadaan sangat teruk. Tetapi Alhamdulillah kami selamat. Kandungan juge selamat.

Ade yang bercerite pade kami (polis Kuale Kangsar yang handle kes kami ni) bahawe kawasan kilometer tempat kami eksiden itu adelah tempat "die". Dah bynk kes yang jadi kat kami ni, jadi kat org lain dan selalunye klau eksiden kat situ, biasanye parah dan maut. Dan sebelum kejadian saye juge ade rasekan sesuatu yang pelik. Dimane saye terhidu bau yang sangat wangi seakan bau bunga dan bila saye tersedar, bau itu bertukar kepada bau hapak bangkai seperti bau hapak bangkai kucing kering. Dan incik hubby juge ade terserempak beberape kali dengan van mayat di sepanjang perjalanan sebelum kejadian. Saye juge selepas kejadian sering terganggu oleh perasaan bahawa tempat itu memanggil saye untuk kembali ke situ. Sehingga mak dah abah membawa saye untuk memulihkan semangat dengan meminum air bacaan Al-Quran. Selang beberapa hari dari tarikh kami esiden tu, di kilometer yang sama, Mercedes benz terbabas, dua maut. Dan, automatic lepas tu saye tidak lagi mengalami gangguan. Tetapi, seriously,.. kami pun xfaham dan xpasti tentang ape yang terjadi.. Allah lebih mengetahui.


Cuma.. 
Dengan ape yang terjadi pade saye dan incik hubby ni, banyak yang kami dapat pelajari. Allah dah buktikan yang xsemudah ABC untuk Allah mencabut satu satu nyawa tu.
Apa yang jadi ni banyak membantu saye dan incik hubby dalam menghadapi fitnah dan tomahan sebelum ini. Segala penipuan suatu pihak yang cuba meruntuhkan rumah tangge kami dan memburukkan nama baik saye dan incik hubby terutamanye, segalanye terjawab selepas kejadian ini. Dengan sendirinye Allah membuka mata hati kami dan orang disekeliling kami. Alhamdulillah.

Dan...

Hati budi suatu pihak juga dibuka untuk kami menilai. Alhamdulillah.
Walaupun perit untuk kami telan, walau sedih dan juge terkilan selepas mengetahui yang kami tiade tempat disisi mereke lagi, tapi kami berdua harus kuat. Allah telah menyedarkan kami, dan kami harus terima segalanye dengan redha. Xpe la.. Inilah ketentuan yang telah tertulis untuk kami. Mungkin inilah balasan untuk kesilapan kami yang lalu. Kami terima segalanye dengan hati yang terbuka. Dan kami tidak akan menhukum orang yang menyalahkan kami dan menghukum kami dengan tindakannye itu kerana kami cuma manusia biasa yang pasti akan melakukan kesilapan. Allah yang lebih berhak untuk menghukum, bukan kami.


Peristiwa yang membawa seribu erti dan pengertian yang xkn pernah dilupekan oleh saye dan incik hubby. Inilah ketentuan dari-Nya. Kami redha.

Sekian.

Thursday, December 15, 2011

Penangan Rindukan Tisya..♥

Alahai... Rindunye...
Baru je 10 hari kat Medan ni..
And 10 hari la jugak mmy and ddy ni bjauhan ngan Tisya..
Sumpah saye and incik hubby sangat xsenang duduk..
Pusing sini ingat Tisya,..
Pusing sane ingat Tisya,..
Memang kat mulut saye and incik hubby ni xlekang dgn name Tisya je..
Tetambah incik hubby,..
Sangat.. sangat.. sangat.. sangat.. rindukan Tisya..

Tetiap malam klau mak lmbat sikit skype,
Mesti incik hubby resah..
Saye pun..
Klau saye keluar dengan incik hubby ke kan,..
Mesti dlm fikiran saye akan ingat Tisya..
Mesti fikir "kalau la Tisya ade kat sini kan best!!"
Seriously nk sangat jenjalan ngan Tisya..
Jenjalan sambil tolak stroller..
hehehe~ 

And disebabkan terlalu rindu,..
Saye ngan incik hubby pun mulalah melilau kat kedai baby la..
Tempat toys la..
Pantang jumpe kedai baby,..
Mesti masuk!!
Pastu mulelah dedue org,..
Duk bayang Tisya main tu, main ni..
Pkai baju tu, pkai baju ni..

Pastu,..
Surelah ade je la brg yang sangkut!!
Pastu,..
Mulelah..
Belikan utk Tisya itu ini..
Baju la.. Mainan la.. Memacam la..
Asal yang cute je..
Mesti sambar je..
And..
Yang paling bynk ~ Comfirm baju la..
Khas utk our sweet lil princess..
Khas untuk Tisya sayang ♥
Ape salahnye kan.. kan..kan..
Khas untuk permata hati yang membawa kebahagiaan
dihati kami..
^__^
Tapi sikit-sikit je shopping..
Err...
Yelah!!.. sikit la sangat kan!!~~
Hehe...

Bebear untuk Tisya.. Custom dress up tau..
Beli bebear ni kne lak beli baju, ribbon.. 
and smpai la ke underwear die pun.. =D

 Baju untuk Tisya sayang!!..
Sikit je.. Hehe..

 Ni pun untuk Tisya jugak.. shetoken,.. teeter 
and hang toys utk gantung kat stroller Tisya yang baru..

Hurmm...
Ni baru je 10 hari dah camni haaaa~~
Ade lagi 6 hari je nk jumpe Tisya ni..
Mmy & Ddy dah xsabar dah..
Baru xsmpai sebulan dah camni..
Esok-esok bbulan-bulan bjauhan..
Saye xtau la camner..
Sesilap hari bulan,..
Asal tiket air asia murah je ade la yg tercongok kat Kelantan nnti..
Pastu hadiah mau selori...
Heeeee~~

Ini la penangan rindukan Tisya
Mmy and Ddy sayang sangat kat Tisya tau..

sekian,.. ♥

                                                   

Saturday, December 10, 2011

Jauh Dimata Dekat Dihati..

Alahai... Seriously mmg sangat sedih bpisah dgn Tisya. Yelah. Baru hari ke-14 dah kne tinggal. Tapi nk uat camne.. class dah bynk miss.. lab plak tu.. so mmg terpaksa la kan.. Berpantang pun sambung berpantang kat Medan jugak.. Kalau ikutkan hati, memang xsanggup.. Rase mcm nk bawak Tisya same datang Medan. Tapi apekan daye ~ Xboleh.. Tisya kecik sangat lg.. Xsesuai nk travel jejauh. So terpaksa tinggalkan kejap dlu kat Malaysia.. Hurm,.. Xpe la.. Dah jd mmy kan,.. kne la  kuat!! Berpisah utk 2 minggu je.. By 21st Dec saye akan balik ke Malaysia balik.. Sangatlah xsabar ok!!

Hurmm.. Seriously start dari depature gate airport Kelantan lg saye menangis smpailah transit flight di KL, smpai la ke Medan.. Dah smpai umah kat Medan pun continue nangis lagi sbb teringat sangat kat Tisya.. Rindu sangat nak dengar suare Tisya rengek nk susu, suare Tisya ragam bila mintak tukar diapers.. Nk tgk Tisya senyum, Tisya ketawa.. Rindu nak dukung Tisya, dodoi Tisya, shiom Tisya... Semua tu bermain je kat fikiran.. Then malam yg smpai tu pun kekok bile tido xde Tisya kat sebelah.. Sumpah sedih gila..

Tapi,.. Nasiblah incik hubby ikut ke Medan (untuk menjage saye dalam pantang kan).. So, kuatlah sikit kan.. sebab bila nangis ke, sesedih ke, ade yang pujuk.. hehe.. Yelah.. seriously,.. mane ade parent yg xsayang anak.. Tetambah baru je 14hari kan.. Mestilah susah sikit..

And..

Tisya pun macam faham sangat tau.. Die xde pun buat perangai.. Duk ngan mak and abah, Tisya baik je.. Malam plak die xde la kerap tjage tengah malam.. cuma everyday arround 3am die akan bangun nak susu, and esoknye tu die tido smpai la mak & abah hantar die ke rumah mama die (baby sitter Tisya).. and bile duk kat umah mama die pun, mama die ckp Tisya la baby yang paling senang jage.. and siap mama die cakap lg yang Tisya ni mcm tau je mmy and ddy die jauh.. mcm faham je.. alahai Tisya sayang,.. sabar ye.. nanti mmy & ddy akan kerap balik untuk bsame Tisya tau... sabar ye sayang...

Now,.. saye dah ade hobi tambahan baru.. Kalau dulu asyik nk skype dgn mak and incik hubby je,.. skang ni, everyday mesti mau skype dgn Tisya.. dapat dgr die bubbling pun jadi dah.. Rindu~ So, everynite, mak mesti online and skype sambil riba Tisya.. and mesti mak akan cerite hal Tisya.. die mcm mana, dh minum susu ke belum, dh mandi ke belum.. hehe.. and Tisya pun mcm pandai je tgk screen.. Bila panggil name die, mesti die akan bukak mata leluas.. mencari dari mane datangnye bunyi tu.. Xpe la Tisya sayang, nanti suatu hari nanti Tisya akan faham jugak.. 

Hurmm.. waktu first time skype, on the 2nd day bjauhan.. time tu Tisya tgah tido,.. ddy pun saje je panggil nama Tisya, terus Tisya tjage and menagis.. sedih sangat mmy time tu.. sbb mmy tau yang Tisya rindu kan.. selalunye Tisya mmg mcm tu klau dengar suare ddy,.. sbb Tisya nk ddy angkat and main dgn Tisya.. kalau ddy keluar Tisya diam je, as soon as ddy balik je, Tisya dengar suare ddy, terus Tisya akan nangis and pandang ddy.. mintak ddy angkat Tisya.. Tp skang ddy and mmy dah jauh buat sementare waktu.. Tisya sabar ye sayang.. Mmy janji nnti mmy balik ni kite jenjalan dengan stroller baru ye sayang.. muaahhh!! 
Aduyaii.. rindunye dekat Tisya.. mcm ni la rupenye mak saye and abah saye duk teringat kat saye ye.. bila dah ade anak sndiri baru la faham.. hehehe..

 Tisya mcm dengar suare mmy and ddy la~

 Aikk!! Mcm mana mmy and ddy bole masuk dalam kotak kecik ni..
Heran la Tisya~

Ala mmy,.. esok plak la kite skype.. Tisya nantoksss la mmy~

Saturday, December 3, 2011

Pengorbanan...♥

Yay! Tisya dah kat umah dah..  kena uli ngan ddy tiap hari..


     Pengalaman bersalin baby 1st saye ni memang penuh dugaan.. Mak xde sbb mak pergi kursus. Org lain nk bangun ke toilet ade org tolong tp saye nk bangun kne tunggu incik hubby melawat bru ke toilet. Seriously semuanye saye ngan incik hubby je and abah.. both lelaki.. Lucu plak bile tgk lelaki yg handle org bsalin.. cool je.. sempoii.. hehehe...


     Tapi seriously saye amat terharu dengan incik hubby.. Pengorbanan seorang suami dan seorang bakal ayah time tu.. Hurm... Sian kat incik hubby,.. sepanjang tempoh menanti kelahiran puteri kami ni,.. incik hubby tito dlm sejuk hujan (Kelantan musim hujan ok skang). Tito xlena. Sakit belakang lg. Sampai hampir nak pitam kerane rest yg xcukup sbb sebelum tu seharian kat KL job, then balik tu kemas umah, then esoknye drive blk Kelantan (parent saye keje kat Kelantan.. Kelantan tu umah parent saye.. tp kitorang asal sebetulnye dari Perak.. rumah sendiri pun kat Perak jugak) and saye terus admit sesampai kat Kelantan tu.. Incik hubby siap x mandi for 3 days lg sebab tunggu saye bsalin and tunggu saye discharge.. Incik hubby xbalik umah pun sbb xmau tinggal saye keseorangan.. Baju same, sluar same.. Smpai mak cik jual air pun cam la.. 


     Sepanjang tempoh saye dihospital,.. Incik hubby la yang bersusah payah bantu saye yang sakit. Segan nk mintak bantuan abah.. so saye lebih senang ngan incik hubby.. Incik hubby la yang lapkan darah saye yang menitik bila bangun dari katil wad... And sampailah ke skang ni,walaupun mak dah balik dari Pangkor tapi incik hubby yang bynk uruskan saye & baby.. saye ke toilet incik hubby tolong, saye mandi pun incik hubby tlg mandikan and saye makan pun incik hubby sediakan.. cuci luka, sapukan ubat.. air saye pun incik hubby bancuhkan.. pakaikan saye barut,.. tungkukan saye.. Baju, kain semua incik basuhkan,.. Bila baby menagis tengah malam incik hubby jgak yang tolong kelam kabut tengokan.. tukarkan lampin.. dodoikan baby.. Thanks so much sayang.. Mmy and Tisya akan sentiase ingat pengorbanan ddy ni.. ^__^


     Hurm.. Xlama je lg incik hubby akan ikut saye ke Medan untuk jage saye disane.. Smpai akhir December je sebab January nnti incik hubby dah mula keje.. Seriously memang bynk pengorbanan yang incik hubby buat sepanjang tempoh ni.. Job pun bynk yang ditolak semata-mata utk spend time with me and our newborn baby girl ni.. Seriously sape xsayang anak oiii... tetambah anak 1st.. Sangatlah xfaham kalau org yg sesuke hati buang anak tu.. Anak kan amanah Allah.. cantik ke tak, buruk ke baik.. parent yg btanggung jwb utk menjage dan mendidik.. seburuk-buruk anak itu hasilnye dari didikan ibu bapa.. ni klau dh parent buang anak sesuke hati.. layak ke dipanggil parent??.. isskk.. mcm mane la hati diorg eaa.. xsedih ke? xteringat ke? xde rase bsalah ke?.. anak kot.. 9bln dlm perut.. xkan la xde sikit pun rase kasih dan sayang.. Saye yg tgk gmbar anak kne buang tu pun rase sayu je.. tp mcm mana la hati mak bapak anak tu eaaa... gilalah! klau saye, sumpah xsanggup!! klau miscarriage on early preggy tu xpe la lg.. sbb dlm islam pun xpe klau usia kndungan xsmpai 2 weeks.. ni dah keluar elok smpurna sifat kne buang... iskk.. sumpah sayang.. =_="


     Ok,.. sambung balik cerite saye.. Hurmm.. Nanti bila saye ke Medan, Tisya terpaksa tinggal kejap di Kelantan.. Thats the best for Tisya.. Smpai habis imunisasi baru rase save nk bawak die ke Medan or if incik hubby nk ambil and jage kat KL lepas dah dapat keje nanti.. For now, biarlah Tisya tinggal dengan mak dan abah dulu.. Lagipun mak dan abah risau jugak klau bawak ke Medan skang.. and klau nk suruh incik hubby jage sensorang pun xleh gak.. klau bedua dgn saye jage xpe.. ni saye xde.. saye kat Medan and incik hubby di KL.. Terpaksalah kami berkorban kejap.. Berat hati jugak nk tinggal.. Tp inilah pengorbanan untuk kebaikan Tisya jugak.. I know what the best for her.. Cuz she is my daughter. Pernah ade orang cakap kat saye yang "its not a great things to leave ur children with ur parent" ~ Tapi enviroment Medan sangat xsesuai ok.. dengan panas.. dusty.. healthcare pun xbrape ok.. klinik, ubat or rawatan di Medan xmacam Malaysia.. Klau yg lebih kurang kat Malaysia pun mahal gila.. and di Medan saye xde transport if anything emergency happen.. Saye xberani nk bawak tisya awal-awal.. Plus,.. incik hubby plak kat Malaysia.. Sorang-sorang.. Iskk.. xmau amik risk.. So better tunggu Tisya besar sikit baru saye rase selamat dan yakin.. Xpe la... saye yakin Tisya will be ok to stay for a while with my parent.. Lgpun parent saye kot.. Camne saye dibesarkan dan dididik.. cukup sempurna dan cukup perfect.. and for sure la the best jugak untuk Tisya kan..


     Alah... Lagipun sepanjang tempoh berpantang ni pun mak dan abah saye cukup ambil berat.. Jage saye, sediakan mandian herba saye, segala ubatan saye untuk kesihatan mahupun kecantikan.. segala yang berkaitan dengan proses perawatan semua mak dan abah yang uruskan.. All the best for their daughter kan.. So, saye yakin yang keputusan saye dan incik hubby ini yang terbaik untuk Tisya juga.. bukan xsayang.. atau bukan menyerahkan tanggung jawab tapi buat masa ni, itulah yang terbaik.. rase sedih juga nk berjauhan.. tapi.. saye dan incik hubby kne tabah.. usehekan yang terbaik utk our family.. Seriously, saye sangat bersyukur punyai mak dan abah yang sangat memahami dan bynk membantu saye dan incik hubby.. Bukan senang nak belajar jadi ibu bape ni..  Bynk bende yang perlu kami pelajari.. Thanks mak dan abah kerane bynk membantu.. Segala nasihat dan tunjuk ajar dalam membantu saye dan incik hubby yang masih baru lg bergelar parent ni.. Thank u so much.. ^___^


     Walau saye dan incik hubby ni xsebaik malaikat, tapi insyaallah kami akan didik anak kami supaye xmenjadi macam kami.. malah insyaallah lebih baik dari kami.. dan segalanya bermula disaat ini.. Kami berkorban segalanye untuk kebahagiaan kami.. walau  terkadang terlalu perit untuk ditelan.. tetapi kami yakin bahawa kami juge berhak untuk bahagia.. dan Tisya juge berhak untuk mendapat yang terbaik dari kami.. Segalenye sudah kami aturkan dan sudah kami teliti.. Dan biarlah segala yang berkaitan, kami uruskan sendiri.. dan mungkin dengan hanye sedikit bantuan dari keluarge saye.. itu sudah memadai.. and seriously,.. saye dan incik hubby xpedulikan ape org luar kate.. bg saye and incik hubby, mereke yang memandang rendah tu xde ape nilai pun buat kami.. mereke  hanye sekadar org luar yang hanye mahu melihat kejatuhan kami.. yang menunggu untuk bersorak sekirenye kami gagal.. dan kami xkan pernah biarkan itu smua terjadi.. Insyallah.. amin...


~ Kite x boleh mengharap setiap pengorbanan yang kite lakukan itu akan terbalas dengan kebahagiaan.. tapi dalam setiap perjalanan mengejar kebahagiaan itu pasti memelukan suatu pengorbanan.. 


Sekian,... 


     



Friday, December 2, 2011

Debaran 22/11/11

19/11/11
~ Saye dan incik hubby pulang dari Medan.
Incik hubby memang sejak saye preggy 9bln tu die dah standby jage saye kat Medan. So,.. On 19th tu, as soon as saye habis exam pukul 12pm WIB, Kami terus ke airport. Our flight jam 1.40pm WIB - Fireflyz. We both  selamat sampai ke Subang Airport pada kekire jam 4ptg. Lega! Finally sah baby saye anak Malaysia.. hehe..


20/11/11
~ Keseorangan dirumah.
     Hurm.. plan asal nk kekemas umah,.. mop umah,.. cuci dapur smua la.. Tapi.. smpai malam lepak and tito je.. Incik hubby lak keluar dari kul 7pg smpai la mlm bru blk.. ade job. So saye keseorangan ler.. sempat kemas dapur je.. lap and mop sesikit. pastu dah out of service dah. Beg nk blk Kelantan pun xde kemas. Incik hubby balik, die yg sambung kemas umah and mop umah smua. Settle smua keje umah dalam kul 2am. Terharu betul dgn incik hubby, dah la blk pepenat dr job, then kne plak kemas umah. saye lak terbaring xlarat. Tido je. Yelah,.. umah mesti la mau bersih dan kemas sebelum balik kampung kan. Sok baby nk balik umah lg and nk tinggal umah lak tu nnti.


21/11/11
~ Balik Kelantan.
     Ok. Pagi 21st tu saye bangun awal kekemas beg nk blk Kelantan. And also kekemas si Nylang jugak. Nylang nk tinggal kat Kelantan sepanjang tempoh saye ke Medan lepas bersalin sebab time tu incik hubby pun ikut menjage saye disane.
     Pagi tu incik hubby bangun lewat sikit sbb die keletihan kemas umah & job semalam. Tp as soon as die bangun terus sesiap nk balik kampung. Sebelum balik tu sempat ler die kekemas and sapu bilik also cuci toilet jugak. Rajin kan! So senang hati la nk tinggal rumah sebab rumah dah bersih. Bertuah ade incik hubby ^___^


~ 12pm
     Time ni dah sesiap keluar rumah and nk balik kampung dah. Saye terduduk depan pintu umah sebab tetiba perut sakit mcm nk period and mcm sakit masuk angin tu. Tapi xtau la plak kate tu sakit nk bersalin. So we both proceed nk balik kampung jugak.


~ Contraction.
     Tetiba rase sakit mcm nk period and mcm sakit masuk angin tu rase balik berulang-ulang. Tapi saye xde bgtau kat incik hubby sebab ingat sebab perut masuk angin. Tp saye mula syak rase lain macam je sakit saye tu. Saye mula agak itu adelah contraction nk bsalin. Dendiam saye kira jarak masak sakit tu datang. 15 - 20 minute sekali. Ok.. sah itu sakit nk bersalin!


~ Incik hubby tahu.
     Sampai je kat foodcourt area nak keluar highway Karak tu saye rase sangat tak tahan. Sakit. Die rase sesekali je tp sumpah rase xleh nk jalan walau sesekali je tu pun. Then tetengah makan tu saye rase xtahan dah and bagi tahu kat incik hubby. Terus muka incik hubby lain dan die mula risau but we both decide nk proceed jugak our journey. Sesambil take note hospital terdekat di sepanjang perjalanan.


~ Darah
     Elok sampai je kat Gua Musang, saye ke toilet perasan ade darah kat panty liner. Sikit je. Macam period last day je. Saye bagi tau incik hubby and incik hubby lagi risau. Sakit saye same je time tu still about 15 - 20 minute sekali.


~ Selamat sampai rumah.
     Kekira jam 8.40pm we both selamat smpai ke Ketereh. Dah sampai umah hati dah mula lega sikit. Abah plak time ni tgah tengok bola sukan Sea, Indon vs Malaysia. Mak pulak kebetulan xde sebab kursus di Pangkor. Tapi serious saye lega gila bila dah selamat smpai umah.. And terus masuk bilik and terbaring sebab sakit..


~ Ke Klinik.
     Hurm,... Mulanya saye xnak bagitau abah yang saye sakit sbb xnak abah risau.. ingat bila dah bebetul sakit sesangat bru nk bgtau.. Tapi incik hubby dah risau sangat so die yang bgtau abah.. and elok je Malaysia masuk 1 gol, abah bawak saye pergi check kat klinik depan tu. Nasib umah dalam klinik je.. Senang.. and bukaan baru 1 cm dan terus di bawak naik ambulans ke Hospital.


~ Makin sakit.
     Waktu di hospital contraction makin kuat dan makin kerap. About 15min sekali constant. Tapi bukaan baru 2cm and saye kne admit. Isskk.. xsuke betul bila kne duk dlm wad!! Incik hubby lak xdapat teman kat dalam and die tunggu diluar wad sbb maklum je la Kelantan kan.. So xpe la.. Tapi terharu betul ngan incik hubby.. Hujan lebat sepanjang malam. Kesian incik hubby dalam sejuk tahap beku kat luar.. and saye lak serious saye xleh tido malam tu sebab sakit dah terlalu kuat smpai saye menangis. Sangat xbest sebab terpaksa tahan sakit sorang-sorang. Mak xde.. Incik hubby xdpt masuk temankan plak.. Serious klau incik hubby disebelah rasenye saye mampu la kuat sikit..! ='(
kesian incik hubby tertido kat luar xleh masuk...
22/11/11
~ Incik hubby masuk.
     Sebab dah tak tahan sangat, saye keluar dari wad and jumpe guard mintak incik hubby masuk temankan saye sakit. Time tu dah dalam pukul 6pg. Contraction makin kuat terasa. Waktu sakit tu incik hubby genggam tgn saye and tenangkan saye. And waktu tu dah constant 7minute sekali contraction.Incik hubby temankan saye kesakitan sampai jam 8 lebih sebelum terpaksa keluar balik.


~ Ketuban Darah.
     Lepas incik hubby keluar tu saye serious sakit sangat. And tetiba rasa basah and bila tengok ketuban dah pecah. Ketuban lak ade darah.. No wonder la sakit sangat sebab org ckp kalau ketuban darah memang sakit. So bila dicheck bukaan dah 5cm and time tu dah pukul 9 lebih dan saye terus ditolak ke labor room.


~ Labor Room.
     Ok, waktu di dalam labor room saye diminta tunggu lagi sehingga bukaan 10cm. Hanya tuhan je yang tahu betapa sakitnye. Air ketuban and darah tu xyah cakap la. Basah la kain tu. And terpaksalah saye tahan sakit selama lebih kurang 1jam setengah untuk bukaan saye smpai ke 10cm. Doc kat sane memng bagus sebab nk gak tunggu bukaan full so luka xbesar and xde la kne jahit bynk.. Bagus..bagus.. ^__^


~ Mula meneran.
     Oleh kerana bukaan masih belum sepenuhnye, saye diposisikan mengiring dan saye sudah mula meneran.Seriously penat sangat. Tak larat dah.. Bontot tu dah rase mcm kebas dah sebab meneran kuat sangat. Sakit.. Yes... Bersalin memang sakit ok. Kalau xsakit xnama bersalin..


~ Fully!10cm..
     About 11am somthing mcm tu jalan dah fully open dah. Dibantu oleh 3 orang nurse, proses bersalin pun bermula. Dengan 4kali push, Alhamdulillah kepala baby selamat keluar.. dan tepat jam 11.11am saye selamat melahirkan dan buat pertama kalinya baby saye diletak diatas dada. Comel sangat and nampak manje sangat baby saye time tu. Seriously rase happy giler bila dengar baby menangis buat pertama kalinye. Tapi baby saye xde menangis kuat.. merengek je.. sangat comel!! Memang xserik untuk melahirkan lagi lepas ni walau sakit mcm mana pun.. Luka plak xbesar pun nurse and doc semua terkejut sbb luka kecik sedangkan saye baby first. Cuma jahit dibahagian kulit je 2 jahitan. Sikit sangat. Alhamdulillah.


~Baby admited.
     Lepas bersalin saye diberi rest dlm labor room about 3 hour. Masuk air smua siap then keluar dari labor room jam 1pm mcm tu. Di escott oleh abah dan incik hubby. Incik hubby bising gak la sbb saye xbg die masuk time saye bersalin. Die nk masuk utk temankan tapi xdapat.. Sorrylah yeaa incik hubby. Darah bynk sangat.. Saye tau awk takut darah. Saye risau awk lak pengsan kat dalam tu.. hehe.. Ok, Yang xbestnye,.. Baby saye admited to wad kanak-kanak untuk pemerhatian sebab dah terberak dalam perut. Sedih sangat sebab xdapat bsama baby lg. Orang lain semua keluar labor room dgn baby. Saye je yang katil baby kosong. Xbest ok!


Tisya di wad kanak-kanak
~Baby discharge.
     About 11pm mlm tu jugak baby discharge dari wad kanak-kanak dan dihantar kepade saye. Lega + risau... Sebab saye xpandai pegang baby. And mak pulak xde. Org lain smua ade peneman. Saye je sensorang. And incik hubby ade la beberape kali masuk jenguk baby and saye malam tu.


23/11/11
~Xde susu.
     Malam tu about 1am baby nak susu tp susu saye lom keluar. Sian la baby lapor. Incik hubby masuk jenguk tp xleh nk buat pape sbb susu xkeluar. Then tpaksa la nurse tolak baby ke wad kanak-kanak jap balik untuk menyusu botol.. and malam tu gak abah hantar susu tepung utk baby so the next morning baby dah ade susu nak minum. Sian baby....


~1st time.
     Ohh.. tetiba pagi tu baby beyak. Seriously saye kelam kabut belajar pegang baby and tukar lampin ok. And saye berjaye!! Sendirian je tau.. tapi betul la orang cakap bila dah anak sendiri, sesusah mana pun kite akan belajar.... And susu pun dah keluar utk saye dapat menyusu baby saye pagi tu.. Seriously saye happy giler.. huhu..


~Discharge
And tengah hari tu saye dan baby discharge. Yay!! Bole balik umah dah.. So so so happy... =D

Thursday, November 24, 2011

♥Tisya Hani♥

~Tisya Hani~
22/11/11
11:11 a.m
2.6 kg
Our new world
Our new sweetheart
And
Our little girl to called
As
Our Own.

Welcome to 
mummy&daddy’s life.

Saturday, November 19, 2011

Malaysia-Home-Baby!!

 Nylang skodeng fb!! kantoi!! hehe~

Hurm.. dengan izin tuhan..
Genaplah sudah usia kandungan saye 38minggu..
Dan di izinkan tuhan juge saye dah pun selamat smpai ke Malaysia..
Thanks so much buat mak, abah, incik hubby dan kawan-kawan yg bynk memberi support..
Seriously without u guys semua, belum tentu i can make it this far..
Tetengah sarat 9 bln ke kuliah, study cikai-cikai for exam..
Ikut hati memang for the last month ni xnak gerak pon ke mana-mana..
Nak jadi ular sawa je tido bangun makan beyak! hahaha~~
Exam pulak so sorry yea~~ saye comfirm reseat utk kelima-lima modul tu..
I xbole nk concerntrate utk jawab bebetul cuz saye tak study bebetul..
But, no worries,... insyaallah saye akan berusaha utk yang terbaik nanti..

Ok,.. finally dah sampai Malaysia pun..
Lega, happy dan sangatlah seronok..
Cuz,.. my baby gonna be a Malaysian!!
Not Indonesian.. hehe..
Sampai je Subang semalam rase nk jerit je.. ok. haha.
Tapi,... smpai umah - poning kepale,.. =_="
Mak aiiiiii... selerak betul!!...
Ini sah kerja cik kaklong Nylang ni...
Die duk sesekor je kat umah...
Bermaharaja lela la ye!!

Incik hubby ke Medan bbermula tanggal 28/10 - 10/11/2011...
So sepanjang tempoh ni Nylang duk sesekor kat umah,..
Dengan hanye ditemani dengan food and water dispenser je,..
Time incik hubby balik kejap tu,.. 10/11-15/11/2011 utk job,..
Incik hubby xsempat nk kekemas umah sebab incik hubby demam...
So bila incik hubby kembali ke Medan dan pulang bersama saye pade 19/11/2011 (kelmarin)...
Seriously rumah macam kapal karam sitam baram...
Kusyen berterabur,..
Alas meja bersepah,..
Bulu penuh atas sofa,..
Rumah berhabuk tu memang la kan...
Tapi,... dengan bunga-bunga hiasan pun tercabut-cabut hah!!..
Tima Kasih!! Haha~

Ok,.. Nylang memang la saye tinggalkan sendirian je kat umah...
Ramai yang risau,.. tanye takut Nylang mati la,..
Kesian la kat die,..
Tp sebenarnye,.. its better like that...
Nylang ni bukan ndak kat org lain...
Die paling lama kalau duk umah org 3 hari je,..
Lepas tu die mula la emo semacam...
Die mule la buat perangai...
Xmau makan la, berak merata la,.. cakar org la,..
Die mmg xboleh dengan orang lain actually...
Itu yang susah...
So,.. dari bagi die duk kat umah org lain,..
Dari die mengamuk cakar and gigit habis semua org,..
Baiklah bagi die duk umah die sendiri...
Die duk dendiam je sesekor die xpe sbb dirumah die...
Lagipun food and water dispenser tu tahan untuk sebulan...
So kalau takat tinggal 2 minggu tu,...
Bole la lagi...
Cuma kne isi tempat poo&pee die pepenuh dengan feline fresh je...
Ehehehe....

Tapi,...
Maybe lepas saye bersalin ni,...
Nylang duk kat Kelantan kot sebab 2 minggu after deliver saye balik ke Medan...
Sambung pantang kat Medan la pulak sebab saye ade kelas...
Baby and Nylang mak akan jage sehingge saye balik pulak by end of Dec...
Almost 1 month jugak la tu kan...
Ade cuti for Christmas by end of Dec ni bru balik Malaysia...
So disepanjang tempoh saye di Medan,..
Incik hubby la yang akan menjage saye lepas pantang...
So,...Nylang memang mak yang akan jage..
and rasenye mak saye boleh jage Nylang sbb dah berpuluh tahun pengalaman jage kucing,..
yg gila xgila semua ade..
So takat gila si Nylang tu,.. xde pape lah!!
Kacang je mak saye ckp.. huhu~

Esok (21/11/2011) jika diizin tuhan,..
Nk balik ke Kelantan la...
Preparation utk bersalin... jeng..jeng..jeng.. =D
Bersalin kat Kelantan senang sikit sbb mak abah ade...
Ape-ape pun,.. parent sendiri lebih bole dipercayai...
Utk tolong saye, untuk bsame saye susah senang,..
Semua parent sendiri je...
Kalau nk harap org lain... err.. no comment!
Org luar 'tu' sila jgn seseboks masuk campur hal saye okeh!
Kang kamu sakit hati, rase 'malang' lg...
Org bermaruah tinggi pandai jaga anak mane same ngan saye ni...
Biarlah saye yang buruk ni usaha sendiri...
Org xde maruah, betina cam saye ni mane la layak nk betah 'kamu kamu'...
Anak saye, saye jage sendiri...
Xde la nk buang responsible tu ke bahu org lain sesuke hati...
Seteruk mana pun nanti,...
Sebaik mana , sejahat mana pun anak saye nanti,..
Saye xkn heret die ke nerake...
Xmudah bagi saye nak menuduh anak saye derhake kalau
andai salah tu dari didikan saye...
Segalanya pasti ade jalan penyelesaian yang terbaik...
Dan saye xkan ego untuk betulkan segalanye...
Pandailah saye utk jage sendiri keturunan saye...
So, 'kamu kamu' xde hak walau secubit pun utk menegur saye,..
Utk bz body ttg ape yg saye buat,..
INI KETURUNAN SAYE!!
Harap maklum okeh!! =)

Ok,.. ter'emo' plak..
Hehe..
Dah.. no more sad story..
Baby dah on the way..
Our new life~
Reason to make us happy..
Bak kata incik hubby..
We both will stick together..
Cuz thats what FAMILY is..
Famly will always stay no matter how~

"Family wont leave but when they does.. its not a family then.."

sekian.

Monday, October 31, 2011

♥Honey.Baby.Moon♥

Ehem..ehem..
Baru-baru ni,..
Saye dan incik hubby meluangkan mase bsame..
Org ckp, take a brake before baby lahir..
Esok-esok bila baby dah lahir, sure life akan bz aje..
And lagipun time tu nnti incik hubby dah mule keje..
So, dikesempatan baru ni, kitorang cecuri masa utk rest and relax..
Spend time bsame hanye berdua..
Just before our baby birth...

Oleh sebab dah preggy @ dah boyot,..
Xleh dah la nk ckp tu as a 2nd HoneyMoon..
So we name it as;
~♥Honey.Baby.Moon♥~
Sebab dah ade baby dah menanti dalam perut
tunggu mase nk keluar...

Bertempat di Grand Swiss-BelHotel - Medan, Indonesia..
Bole tgk link INI kalau nak booked..
Actually,.. ok la this hotel...
Memula nk pilih J.W Marriott..
But then,.. last minute change...
But then,.. Sangat puas hati...
Breakfast die pun ok...

Grand Swiss-BelHotel is the 
first 5 star international business hotel in Medan,..
So thats why we choose here...
Nak try la pulak tgk camno...
Saje nk cuba-cuba..
And as a result,..
Rase xmau balik!!.. Hehehe~~

1st we plan to have a romantic dinner at The Edge Restaurant..
Rooftop - 27th floor of that hotel,..
But then, xdapat book tempat sbb dah full..
So,.. lain kali je lah...
Its okay~~ 

Errmm,...
Kami xde la bcuti jauh,..
Disebabkan saye ade class,..
So kat area Medan je la..
Incik hubby datang ke Medan a day before that..
As soon as portfolio die selesai..
And seriously sangat xcukup je rase holiday tu..
Rase mcm nk holiday lelame lagi..

Tapi,...
Xleh la sbb saye ade class...
Then ade Lab lak lg kan...
So xdpt la...
Maybe,.. insyaallah bila dah melahirkan nnti,..
Jika di izinkan Allah,..
Bila baby dah besar sikit,..
Memang nak sangat bercuti...
Maybe Insyaallah by end of 2012 la kot...
Sebab saye pun bkn ade cuti sangat...
Harapkan cuti sem je~~

End of this year punye sem brake, baby kecik lagi,...
By early next year plak ade baby welcoming...
and cuti tuk mid year sem brake 2012 ade pulak majlis aqiqah baby,..
So nak xnk,..
Kalau nak bercuti,..
Kena tunggu bila free lah ye pulak...

But,.. xpe lah,... 
Dapat cecuri mase ni kejap pun saye dah happy!!
Seronok sangat spend time berdua je lam bilik hotel,..
Rest and relax...
Life incik hubby pun memang hectic gila sebelum ni,..
and so do i,..
Dengan penatnye, xlarat lagi,..
So, memang worth it sangat-sangat!!

Seriously,..
Berbaloi jugak la pilih hotel tu...
Cuz overal memang puas hati...
The room sangat best sbb dpt tgk kota Medan...
Our room on the 15th floor...
And the view memang sangat best!!..

And,... the best part,..
Finally saye dapat jugak buat Maternity punya photoshoot!!..
In the room, on the bed,..
And at the pool also!!..
So happy,... ^______^
Sebab sebelum ni pun memang nak sangat buat,..
Tapi sebabkan incik hubby bz dgn study die,..
So, xdapat buat di Malaysia....
But then, dapat buat di Medan ni pun dah sangat bersyukur...

Well,..
Seriously,.. Im Happy!!
Thanks so much Incik hubby!!
♥ ♥  ♥ ♥ ♥