Monday, December 28, 2015

The story about my lil boy..

     Sedar tak sedar.. Dah almost 6month  Ian undergo his special therapy.. Perubahan??.. Alhamdulillah positive. Sangat- sangat positive. Now dah boleh say 'bye-bye',.. Dah boleh count 1-10 walau pelat-pelat banyak, mmyddy dah so happy and so proud of it. Sebab nampak ada effort positif from him.

     When people asking me about my boy, I memang tak selesa nak bercerita. I tak suka bila orang tanya-tanya sangat sebab that thing memang bothering me like for every night 24/7. Then nak explain pulak dekat orang yang tanya-tanya... Memang sangat tak selesa. Dan memang sangat tak suka. Boleh moody satu hari bila orang tanya lepas tu banding-banding dengan budak lain sebaya dia.. Tak suka!.. Ian is a special boy.. For us. Me and husband. And my parent. Mereka faham. He is our precious sweetheart. I tak pernah cerita about him dekat siapa-siapa kecuali keluarga terdekat. The reason is, orang tak faham.. takkan faham dan suka judge. I tak suka orang pandang rendah pada dia. Tambah-tambah saudara mara.. I tak nak orang banding-banding. Tak nak!!.. Because he is diffrent. Doesnt mean yang dia tak boleh adapt. As he grow up, he grow up normally like any other kids. Cuma, by the time passed by, we noticed that he had a speech delayed and a lil bit of hot temper. Tantrum. Thats all.

     As for now,  Ian memang tengah undergo speech therapy also occupational therapy. His speech therapy once a month kat Ipoh, for his speech.. Then occupational therapy once a week as a support for his speech therapy. Nanti, by time, speech dia akan datang sendiri.. sambil-sambil buat therapy tu dia akan asah his motoric and speech skills and will leads him to his speech, kata his therapist. Actually, mostly occupational therapy adalah for autisme kids, tapi we decide untuk buat jugak as suggested by his speech therapist. Bukan apa, sebab occupational theraphy tu ada di Grik, dekat dengan rumah dan tak ramai orang.. infact, tak ada orang pun.. Ian lah satu-satunya patient budak yang pergi situ.. Biasa lah orang kampung kan.. tak ada sangat kesedaran pasal benda-benda ni.. And pasal Ian speech delayed pun bagi diorang, its a normal things.. Tak perlu lah pergi jumpa peads or pergi  therapy bagai.. Bagi diorang, apa yang peads tu cakap, semua mengarut. Berubat kampung minum air tawar je lah.. Walhal, me and my husband dah susah hati gila. We trust doctors, peads more than bomoh thats for sure. So, bila ada peluang macam ni, we tend to try.. we just grab the opportunity la kan.. Therapy ni kalau kat KL, jangan mimpi lah.. tak akan dapat lah nak kerap-kerap macam ni sebab too many people.. The reason why i agreed untuk refer buat kat kampung pun sebab kalau kat KL, ramai orang dan tempat terhad. Jauh lebih baik di kampung. Boleh buat seminggu sekali at least and one to one session tu boleh la lama sikit.
     Frankly speaking, me and mr.husband memang tak pernah berhenti fikirkan soal ni.. Tambah bila ada anak yang perlukan lebih attention. Having a special kids ni memang parent had to be strong. Really-really strong. Moral support between husband and wife memang perlu kuat. And kena sentiasa sabar. Banyak-banyak sabar. Kena sentiasa positif. Sebab, there a lot of struggle in bringing up our special child. Banyak dugaan cabaran kena hadapk.. dan memang kena banyak bekorban. Banyak sangat-sangat. Theraphy pun kena konsisten... Bukan dua tiga bulan pergi terus nak ada kesan. Kena sabar. Dan our kes ni baru kes biasa-biasa je tau.. Belum lagi kes ASD (autisme spectrum disorder) , ADHD (attention deficit hyperactivity disorder), ODD (Oppositional Defiant Disorder).. and banyak lagi.. Itu lagi perlukan 100% attention.
     In my case, i terasa ralat sikit sebab the kids tak tinggal sama-sama with me. Tinggal dengan my parent as i still lagi tak habis study kat Indon. Itu yang rasa susah hati lebih tu. Rasa tak puas sebab tak buat sendiri dan tak dapat buat macam yang i nak. Its actually lagi mencabar.. Dan yang paling i risau, ofcause lah pasal Ian. Its not easy nak handle semua benda dalam satu masa dengan kekangan jarak yang jauh.. But, luckily my parent, mak abah sangat-sangat membantu. Mereka banyak menolong dan bagi semangat. Untuk teruskan study yang tersisa 2tahun (giving birth 2 kali kena extend 2 tahun) lagi.. Untuk terus kuat demi anak-anak.. Dan mak abah jugak banyak berkorban untuk pastikan cucu mereka (Tisya and Ian) dapat yang terbaik selayaknya.
Terima kasih Mak Abah. ๐Ÿ˜Š
     Hopefully, by nextyear (2017).. Ian turns to 4years old, dah dapat masuk playschool. Itu yang his peads and us sedang usahakan. Nak masukkan dia ke sekolah. Nak kurangkan sikit his tantrum, so that dia boleh berkawan. And by that boleh improve his vocabulary. Its not easy, for him and for us untuk diusahakan,.. TAPI  TAK MUSTAHIL. We had the whole year of 2016 to catch up with that. Insyaallah. Boleh... Ian boleh.. Aamiin. ๐Ÿ˜Š
Ian during is one to one theraphy session.

Friday, September 4, 2015

Errrr... Blank!

     Hurm.. Inilah.. Bila dah terbiasa latih diri untuk diamkan diri,.. Nak tulis blog pun rasa macam.. "Eh, tak payah lah share benda ni".. Or.. "Malaslah nak cerita pasal benda tu".. Semua rasa macam nak simpan sendiri.. Seriously i dah terbiasa diam.

     Dulu, punca i tutup blog ni pun sebab husband. Banyak sangat benda yang berpunca dari dia.. Now pun bukak balik ni pun sebab dia jugak.. Haha.. Rindu nak baca i tulis katanya.. Dia suruh i bukak balik, tulis balik,.. Dulu, masalah banyak sangat.. Biasalah kan.. Nak get used to somthing new, alam rumah tangga, alam beranak pinak,.. kena take time lah. Then, waktu preggy anak no2, sampailah bersalin, sampailah anak no2 umur 6bulan.. Time tu tengah klimaks lah isu yang memeningkan kepala segala bagai tu.. Memang ribut gila.. And to keep posting pasal happy je dalam blog, rasa macam fake gila kot.. 

     Betul,.. tak tipu.. bila dah kawen baru tahu perangai lelaki tu yang sebenarnya macam mana. Memang baik buruk suami tu, hanya isteri yang lebih tahu. And untuk accept, untuk get use to it.. take time lah.. same goes with tabiat wife pun.. hanya suami je yang akan tahu. Dulu, zaman bercinta memang lah tak kenal sangat.. bila dah kawen.. hari-hari hadap muka tu.. duduk serumah, sebilik, sekatil............. Mana mau sorok lagi???... ehewhewhew...

     Plus, I memang aware yang blog ni memang banyak kaki stalker yang bukak dan baca.. Dah privatekan pun still ada yang usaha log in and baca. Memang tak kisah lah. And thats why jugak bila im at my worst position, i stop updating any stories. Sebab nak cerita apa kalau kita tengah moody kan~~ no point.. Orang yang bila dah tak suka kita, bila kita susah, kita jatuh, diorang akan padankan muka kita.. So,.. Buat apa i nak bagi orang-orang macam tu rasa happy kan.. And thats why i banyak diam dan solve my problem diam-diam walaupun somestime terlepas jugak post kat Instagram or Fb.. hahaha.. sorry husband! will improve that part okeh..

     And now,.. Sebab dah terbiasa 'keep everything to me je'.. Nak bercerita balik i rasa macam susah sangat.. Sometimes, update tu pun sebab Mr.husband sibuk tanya,.. "Awak tak update blog ke?.. Lama dah saya tak baca apa awak tulis."... "Saya nak baca apa yang awak tulis...".. Dia nak i blogging balik.. Dia nak baca.. Not fir anyone else pun.. But for him.. Dia nak macam dulu-dulu balik i bercerita dekat blog.. then dia baca..  Tapi.... Sumpah susah gila.. I dah selesa diam.. Dah selesa jadi seorang yang perahsia... Susah lah sikit.. Lagipun i dah beralih arah suka update Instagram je.. memang hal anak, everything pasal anak ke, makanan ke, masak ke, yang sweet-sweet ke,.. semua kat Ig je.. Itu addicted!

     Tapi pasal blog ni,.. will try harder lah nak update.. melatih diri untuk bercerita. Okeh!~~ tapi.. Eh jap! Nak cerita apabenda ni??.......................

Monday, May 4, 2015

Birthday Ian and Birthday Mmy~~ ❤️

     On last 15th of April, i and the whole family (kecuali abah).. sambut birthday Ian.. Actually tak plan pun.. Sebab plan asal, nak sambut on the early of May nak gabung dengan birthday mmy also nak abah ada sama.. Tapi dah on 15/4 tu kebetulan mak and my kids ada di KL, i pun ada di KL jugak, why not kan.. Sambut on the birth - day itself baru best kan..
     But, bukan lah buat majlis sangat pun.. Just simple family dinner je.. Beli kek, potong kek, tiup lilin, ambil gambar... Itu je.. Mastermind adalah ddy lah as ddy balik kerja, dia yang pergi ambil kek and bought a family barrel of KFC.. Mmy just request cake je nak White Chocolate Macadamia by SR je.. Itu memang feveret i lah tu.. Addict sangat dengan WCM tu.. And my mom pulak made her super special Tomyum.. Sedap hingga menjilat jari.. Ehehehe..
     Then, on last 3rd May pulak, sambut birthday i.. Kebetulan on 2nd May tu i fly balik Malaysia.. Touch down Penang, Mr.Husband pick up di Penang, terus balik Grik.. So, on 3rd May malam tu, sambut la birthday i.. It's actually an early celebration as my birthdate sebenarnya on 4th May.. But then on 4th May tu i dah ada plan honeymoon dengan Mr.Husband, so sambut lah awal sikit.....
     Tapiiii... Memang Mr.husband tersangat double standard lah mmy dengan Ian.. Kek Ian beli kat Secret Recipe kot!!.. But i punya kek beli kat kedai kek biasa-biasa je.. Icing pun old school gila!.. Yang bila makan rasa majerin je tu!! Ian punya dah la besar gila.. Mmy punya, kecik besor kutu je.. Huh!! Tengok la orang sayang anak lebih dari bini.. Kecik hati!!~~ Ahahaha.. Takdelah.. Just kidding.. Dah sambut birthday i kat kampung, ceruk Gerik.. mana nak cari SR kat Gerik.. Paling dekat pun kat Kuala Kangsor.. Mustahil la nak pergi Kuala Kangsor just untuk beli kek kan.. So pick apa yang ada je lah.. Hewhewhew..
     But,.. Time sambut birthday Mmy, birthday Ian, makhluk yang paking happy sekali, yang paling tak tentu perasan,.. Tisya!.. Dia yang excited nak tiup lilin semua.. Mementang time birthday dia last Nov 2014 ddy tak beli kek.. Birthday Ian pun dia tiup, birthday mmy pun dia jugak yang tiup.. Semua dia yang conquer!! Nak sabotage lettew!!.. Ehehehe...
     Apa-apapun, bersyukur and happy sangat dapat sambut dengan family.. There is nothing more beautiful dari di kelilingi oleh anak-anak and insan-insan yang i sayang.. I love my sweet and small lil family.. They are my everything.. ❤️




Saturday, April 18, 2015

Unexpected vacation lah sangat!!.. ❤️

     Okay~~ arround 16th April baru ni i balik lah Medan setelah sekian agak lama lah bercuti.. I balik pun mcm biasa lah kan.. Ada urusan sikit nak buat.. About thesis yang tak reti-reti nak siap tu lagi and some sort of somthing else lah kan.. And i took flight malam as i nak kena terpacak depan USU esoknya tu before 7am WIB (8am waktu Malaysia).. So,.. I balik je lah.. Chill je sebab i and Mr.husband last 2 weeks dah balik Medan kejap sama-sama dah.. Settle apa yang patut then balik ke KL balik.. So i pun takde lah rasa risau ke apa dengan keadaan rumah.. Sebab i punya meter letrik pun dah update mcm biasa.. Kiranya takde masalah sangat lah kecuali maybe rumah berhabuk and agak kotor je sebab 2minggu tinggal..


Tapi..... Lain yang diharap, lain yang jadinya...

     As soon as sampai je rumah.. Tiba-tiba no electricity!! Eh!! Rasanya meter baru je lagi update (meter pakai sistem top up).. So i masuk rumah check lah.. Pheww~~ peti ais dah turn off.. And most of my frozen food dah busuk.. Arrgghhhh... Stressed!!.. Try on and off tak dapat-dapat.. Dah cabut semua plug then on pun still tak dapat jugak.. Tetiba ada bau hangit dah pulak!!.. Sumpah panic and rasa nak nangis oiiii~~ dalam kepala runsing dah fikir mana nak tido malam niiii??.. Tengok jam dah pukul 11.30mlm (12.30 waktu Malaysia).. Iphone pun dua-dua low bat dah.. Cuak.. Seriously cuak!!.. Dah la dalam gelap.. Sorang-sorang pulak tu.. Terus i call Mr.Husband minta carikan hotel lah (through Agoda.com) as i memang battery iphone dah tinggal 20% je.. Save untuk call taxi to hotel je... 
     Actually,.. Bukan i manja sangat tak bole tido dirumah kalau mati lampu (no electricity).. Mati lampu tu perkara biasa je actually kat Medan ni.. dah lali.. Tapi, i had some of my work yang i nak kena siapkan before pergi USU awal pagi esok.. And memang impossible lah kan.. Then, nak buat kerja bersihkan bilik yang berhabuk tu dalam gelap.. Nak charge iphone lagi..and plus, memang panas gila lah rumah tak bole on aircond or kipas!!.. Medan kott!! Panas gila weather sini.. Jauh sejuk KL tu 4kali ganda okay!!.. Soo.. Memang tak lah nak tido dirumah tu dalam keadaan no electricity macam tu~~ 
     Then, after a while,.. Mr.husband said,.. "Ok, dah booked".. I tanya,.. "Hotel mana?".. He said,.. "Grand Swiss- BellHotel".. Ohh.. Dekat lah dengan USU as i request nak dekat dengan USU.. and i dengan Mr.Husband pun pernah stay at Swiss Bellhotel tu time Babymoon dulu.. I pun ok lah.. Terus call taxi gerak pergi check in hotel.
     As soon as sampai hotel i ok je lagi.. Badan memang penat lah.. Sebab travel satu hal.. Rumah problem 1 hal and dah 1 in the morning kot.. Tapi chill je lah dengan mata luyu dah tahap susah nak buka tu.. Hadap la jugak receptionist tu and dah ambil kunci terus naik ke bilik.. Jalan sampai ke bilik.. Bilik 2305.. Tingkat 23, bilik no 5.. Bellboy tu hantar luggage masuk bilik and he put it on luggage place.. Then dia pun keluar, i bagi tips and tutup pintu.. Pusing belakang, tengok bilik~~ Wallaweh bilik!!!.. Laki aku booked junior suite ke??!!.. Terkezutt terkedu semua cukup.. Memang tak nak balik lah macam ni~~ ahahaha.. And terus lah call Mr.husband tanya.. Dia cakap, dia booked je tak tengok pun.. ~~Alahai.. Sabar je lah laki aku ni.. Itulah kalo suruh dia kan.. Tak pepasal tido sorang-sorang kat bilik gabak besar.. Tapi takpe lah.. happy gila.. Bertuah badan~~ hewhewhew.. I dari semangat nak buat kerja, terus bertukar jadi semangat nak tido.. Katil dia super cozy je nampak.. Epic betul!! That room is super selesa and super best lah!!.. Toilet ada 2.. One of it yang i paling suka siap ada jacuzi lagi.. Syahdu je rasa.. Dah la i ni jenis yang pergi mana-mana hotel, i check out toilet dulu.. Kalau toilet dia best, best lah.. Kalau toilet dia so so, so so lah.. Then dapat yang mcm ni, nak keluar bilik pun sayang and automatik malas jadinya nak pergi USU.. And the next morning bila dah dekat USU pun duk teringat-ingat nak balik bilik!!.. Sendu betul lah. Ahahaha~~
     Kesudahannya ceritanya, i kena stay hotel for 4 night.. 16th - 19th April as orang PLN ( macam TNB kita) nak datang baiki segala kerosakkan tu pada Isnin pagi.. So,.. For that period of time.. Kena tidoq hotel lerr.. Tak pepasal jadi unexpected holiday lah kejap for me!!.. Holiday alone.. No kids and no husband.. Just only me alone with my thesis.. Hewhewhew...
     Pssstt, here i share sikit pasal my junior suite yang Mr.Husband pakai booked je tu.. This yang i sempat snap before i starts berkubang di situ.. Hehe.. Sumpah happy gila!.. Check it out~

Best kan??.. Kan?? Kan??.... :)

     

Tuesday, March 3, 2015

Babywearing... We diffrent. Absolutely.

     Few days ago, sambil2 i checkout my news feed on fb, suddenly i ada nampak a photo yang 1 mommy share kat 1 of page about babywearing (BW).. I tengok and baca je dia punya caption and some of the comments yang ada.. As usual, i just a silent reader je.. Also as a silent follower.. I baca untuk timba ilmu.. Salah ke betul ke, memang i tak akan comment or anything.. For me, i belajar dari salah org yang ditegur oleh experties.. Untuk tegur org memang a big NO lah.. Pandai lah dia nak jaga anak dia.. 
     Then,.. For a few days that photo of her (mommy yang share gambar dia BW bby dia tu) keep replaying macam slideshow kat dalam kepala.. Huuiihh.. Punyalah i tak boleh accept benda tu sampai teringat-ingat.. Actually the photo is about 1 mommy back carry her 3month old baby using a wrap.. Memang wrap ni sesuai for baby kecik yang less than 4month compare to soft structured carrier (SSC) macam yang i punya tu.. SSC kurang sesuai untuk bby bwh 4month.. Tapi ntah lah.. I xleh nak accept.. Bila i tengok that photo, i terdiam jap... Sigh~~
     Sorry to say, i cant accept when people doing the back carry for baby less than 4month old.. Bagi i, i rasa kecik sgt lg kot baby tu.. I wonder, If bby tu dibelakang, mcm mana kita nak cover muka anak bila tgah jalan2 tiba-tiba ada cahaya matahari.. Macam mana nak cover muka bby tu dari panas?? Then lagi, macam mana kita nak adjust kedudukan anak bila kaki dah tak knee to knee??.. And as that mother mention yang anak dia kerap mengejang thats why kaki bby dia tak knee to knee.. I pun tak faham apa maksud bby dia mengejang.. I assumed maybe bby dia banyak menggeliat la kot as bby kan bila tido suka streching up kan kadang2... Then lagi i fikir, bila bby dibelakang, macam mana kita nak betulkan kepala dia kalau dia tido tiba2 terlentok ke kanan ke, kiri ke or worst, terlentok ke belakang??.. Imagine bila kita tido duduk pun kepala kita tersengguk 360degrees.. Ni apatah lg baby.. Bwh 4month kot.. Fragile sgt sgt lg.. Haiiihhhh.. Memang injenis yang banyak berfikir.. Tapi, anak dia, lantak dia lah kan.. -.-"
     As for me, thats photo and situations tu macam peringatan pada diri sendiri.. If j, ada baiknya carry bby tu di depan.. So, senang nak tengok keadaan bby tu.. Nak betulkan kedudukan pun senang.. Nak peluk2 cium2 pun senang.. Nak breastfeed pun senang.. Nak dodoikan pun senang.. Tak perlu nak mintak org lain/husband tengokkan kedudukan bby kita or keadaan bby kita mcm mana.. Kita boleh handle sendiri.. And rasanya bby much more comfy if kita cuddle-cuddle dia while he/she sleep.. Anak i yang besor panjang tu pun ddy dia still lagi front carry.. Walaupun expertise cakap bila kepala anak dah lebih dari dagu kita, seeloknya back carry.. Tapi tetap mau front carry jugak sebab boleh peluk-peluk and tampar montot dia sambil jalan-jalan.. Sometimes je ddy dia nak back carry.. Most of the time memang front carry.. Hehehe..
     And as people said, bby wearing ni senang sangat,.. Tak payah nak usung stroller ke hulu ke hilir.. Just cukup dengan BW je dah ok.. But for me and Mr.Husband, we are different!! Totally diffrent!! We do babywearing jugak.. And yes i do buy ssc for my kids.. Yes! Yes! And Yes! Bukan croth carrier.. But soft structured carrier (ssc) as i memang tak minat wrap and my kids pun dah pakai ssc size toddler.. Dah besau dah anak gua~~ Tapi, as for me, even im BW pun i mesti bawak stroller jugak incase my kids nak tido or malas jalan or dah cemuih duk dlm ssc.. Im not BW all the time sebab i nak anak i selesa.. Nak tido, nak isap susu (bottle feeding) semua masuk stroller.. So sorang akan duduk kat stroller, sorang lg akan either walking or on BW.. Gilir2 lah dua beradik...
     For me xde masalah lah nak carry storoller as i pun memang shopping tempat yang stroller friendly.. I choose places yang senang untuk i pergi dgn anak2.. And yes, i tak masuk la tempat sesak mcm Jln TAR or shopping complex yang bg i, i rasa susah nak bawak stroller such as Sogo or any shoppingmall yang lama2, yg xde lift or yang sangat2 crowded.. I memang tak pergi kecuali Tesco or Cold Storage as bith yang dekat rumah i tu memang stroller friendly.. Biarlah orang kata shopping tempat orang kaya ke ape.. Berlagak nak gi jalan-jalan tempat orang kaya ke.. I dont care.. 1st priority is "stroller friendly".. Bawak anak-anak jalan-jalan shopping mall je pun.. Bukan shopping sangat pun.. Window shopping jew lebih.. Huhuhu~
     Plus, both of my kids bila keluar memang either they are not on BW, they will be on stroller or, if they want to walk, they will be on child harness sebab perangai diorng, tak bagi kita pimpin tangan.. Now dah jadi kebiasaan, diorang bila nak keluar jalan-jalan je, diorang akan pakai siap-siap child harness tu then bagi tali harness tu kat either me or Mr.Husband untuk pegang.. So they will walk side by side dengan kita takde nak lari sana, lari sini.. memang tak boleh nak lari jauh la.. Hehe.. And actually tak susah pun kalau kita ajar anak-anak untuk follow the rules bila nak keluar.. At 1st memang stress jugak bila tiap kali bawak keluar mesti anak tak duk diam, mengamuk tahap guling-guling bila nak something, tapi bila dah lama-lama dah rasa faham macam mana nak counter diorang balik.. Semua tu macam senang je.. Same goes with harness and carseat problem lah.. Mula-mula memang tak nak, tapi bila lama-lama, diorang sendiri faham and ikut je.. 
     Whatever it is,.. Itu cara i handle anak2 i.. Cara org memang up to them lah.. If they think its good for their bby or their kids,... Tak semestinya ia jugak baik utk anak kita or bby kita.. Pendapat dan cara masing2 manusia ni berbeza.. If kita rasa tak sesuai untuk kita, learn not to apply it.. Senang je.. Dalam dunia ni xde mak bapak yang nak anak diorang jadi tak tentu hala.. Semua nak yang terbaik untuk anak2.. Tapi, sometimes, maybe kita as a parent akan ada buat silap terutama bila bab buat keputusan.. Mungkin pendedahan tak cukup, ilmu tak cukup or sometimes mungkin kita terlalu ikut perasaan.. So, bila dah buat silap, admit dan ubah.. Jangan sebab ego, kita jadikan anak kita tu mangsa.. Totally not fair lah kan.. Anak kita pun manusia, ada hati, ada perasaan..
     Okeh!.. I dah nak packing barang esok nak fly balik Malaysia jap.. Hewhewhew.. Till we meet again.. ^.^v

Friday, February 27, 2015

House Renovation - Part 1

     Bila bercerita tentang house renovation, memang sangat memeningkan kepala dan jugak kepala lutut.. Pening kepala bila fikir soal design, pemilihan barang, pemilihan tukang and dan sebagainya..pening kepala lutut bila part beli barang kena jalan ke hulu ke hilir.. Agak stress jugak lah tambah2 part tengok duit keluar tu.. Laju je macam air paip!!.. Bole pitam oiii~ Haha..
     Last year, before Aidilfitri 2014, i ada lah buat renovation untuk rumah i tu sikit.. Takdelah major renovation as i kan duk apartment je.. Mana boleh nak suka hati renovate ketuk sana ketuk sini.. Kang structure lari plak kan.. And space pun tahap luas kangkang cucunda kera.. So apalah sangat nak boleh buat.. Paling-paling pun just makeover bagi cun cun sikit je..
     I bought that house was in 2009, time i belajar di KL with a lil help dari my father.. And that time rumah tu dah berusia 9tahun.. I kira second owner lah.. And as in 2011 tu banyak lah part-part yang dah mula rosak dan buruk.. Such as frame pintu dah reput, ada part yang karat sana karat sini.. And yang paling tak tahan, paip bocor dalam dinding.. Habis dinding basah and tumbuh kulat-kulat.. Then merebak terus ke feature wall dining and leads to disaster! Habis rosak cat mahai iolss tau.. Feature wall dining iolss pakai Nippon Mometo.. Satu dinding tu pakai 2botol Momento primer (Rm60x2) dan 3botol Momento top coat (Rm110x3).. Dah mahai satu hal.. Nak ngecat pun susah.. Tetiba paip dalam dinding bocor.. Habis rosak.. Mau gua tak stressed??.. Duh!  >.<"
     Thats the reason why me and Mr.husband plan untuk makeover rumah balik. I tak tau tempat lain macam mana, but at my place, management agak strict and kiasu sikit.. There's a procedure untuk buat house renovation. Before buat apa-apa, kita kena apply dulu date yang kita plan nak renovate rumah tu.. Kena isi borang and harus bayar deposit RM500 dulu. Tapi bila dah siap renovation, bole claim balik duit tu. Duit  tu macam langkah berjaga-jaga lah kekonon. Dah bayar, dah is borang, pihak management dah bagi green light, baru lah project boleh jalan..
     And time renovation tu pun ada jugak pihak management dan pak guard datang tegur bila sampan-sampah buangan (contoh macam bekas tiles yang diketuk tu) kita letak dalam guni susun depan rumah bertimbun.. Nak letak depan rumah kena letak and susun cantik cantik.. Tak boleh sesepah. ~Haru la weh tukang rumah nak kena menyusun plak kan.. Tapi dah rules macam tu, terpaksalah ikut jugak.. Adat duduk apartment lah katakan.. kan.. kan.. Hewhewhew~~
     Actually, plan asal nak buat bathrooms makeover untuk dua-dua bathroom yang dalam rumah tu and dapur terus sekali gus. Tapi, atas alasan masalah bajet lari, tiles pulak kekejap out of stock and interior design kekejap ubah,.. So terpaksa kitorang bahagikan house renovation ni kepada 3 bahagian. Part 1: Main Bathroom MakeOver ( dah selesai before Adilfitri 2014 baru ni), Part 2: Masterbed Bathroom MakeOver (schedule to be on April 2015), and the last one is Part 3: Kitchen makeover (schedule to be on early 2016)....
     Haaaa... Kenapa gab jauh-jauh??.. One of the reason is, sebab waktu renovation jalan, rumah tu still ada orang duduk.. Tak pindah duk hotel ke mana.. Mr.Husband, my mom (as site supervisor) and kids je lah kat situ. I kat Medan.. I balik je Malaysia semua Mr.Husband dah siap cuci siap kemas dah..ekekeke.. Disebabkan time renovation tu rumah ada orang, kena buat part by part lah.. tak lalu lah jugak orang nak hadap rumah berhabuk berminggu-minggu hoiii.. Walaupun kids kena perintah berkurung dlam bilik, habuk tetap everywhere.. Rumah tetap kotor.. And environment macam tu sangat-sangat tak elok.. Especially for kids. Seminggu pun dah lemas giler kott.. Itu yang after siap bathroom makeover tu kita tak nak terus sambung untuk project yang berikutnya tu.. Bagi ada gab lah sikit untuk kita bernafas lega dan bersihkan rumah..
     In between the gab tu, kita buat lah benda lain yang minor-minor yang tak memerlukan kita panggil tukang rumah or contractor such as tukar pintu-pintu bilik ke, cat dinding balik pakai Momento Paint ke, pasang wallpper ke (this is what we done) or pasang vinyl flooring and wallpaper for masterbedroom (schedule to be after project part 2).. Also, kita jugak bole guna masa yang ada tu untuk kumpul bajet jugak.. Ekekeke..
     Anggaran Part 1, Part 2 and Part 3 sekali gus memakan kos upah + bata dan simen dalam Rm7.5k. Dan bila ada gab2 tu, kos tu dibahagi 3 dan jadi mahal lah sikit. By the way, tukang rumah kitorang ni kira dah murah lah. Actually my cousin jugak ni yang buat.. So harga kira sedara adik beradiklah.. But seriously cheap! Kat Key eL ni uollss.. Contractors lain mintak Rm13k++ kot untuk upah macam ni.. Tetambah yang cha alip nun tu.. Lagi mahaii.. Itu upah saja.. Belum barang lagiii.. So kalau kata RM7.5k untuk upah 2 bilik air dan dapur,.. (barang mcm tiles, mangkuk jambanss and etc tu beli sendiri bajet lain).. murah lettew~~ Plus, both bathrooms siap tukar plaster silling lagi uollss.. Then ada rewirering lagi untuk dining, kitchen and bathroom.. Ok sesangat lettew~~ 
     This tukang is melayu.. Also, workmanship diorang pun ok lah. Takdelah perfect macam project interior designer,.. Tapi overall good.. Project part 1 tu macam percubaan lah.. So next memang ada parts yang perlukan pemerhatian lebih.. Kita dah tau mana kelebihan dan kekurangan, so senanglah nak explain part interior design tu nanti. ~~haha nasib lah tukang tu bila bekerja dengan architect and wife kepada architect yang super duper cerewet ni.. Architect tu tak cerewet mana sebab dia jenis everything must be by law and by books.. Tapi,.. I pulak jenis nak everything must be perfect.. Super cerewet.. Cara pasang tiles memang tukang ikut kita.. Bukan kita ikut tukang.. Hewhew.. Nasiblah eh.. Btw,.. I pulak tiap hari pantau dari Medan through FaceTime je.. If i kat KL lagi teruk..  
     Okay. Pasal bajet pulak. Tepuk dada tanya poket.. Anggaran untuk pembelian tiles depends on design and type. Untuk bathroom i tu, i pasang tiles sampai ke silling dengan alasan, senang nak cuci boleh pakai berus je.. Hehe.. Then, anggaran barang-barang lain pulak bole pilih lah nak mahal ke nak murah. Macam i, i pilih yang sederhana tapi sedap mata i memandang. Anggaran for mine:-
   - untuk dinding saje pakai dalam 11box. Satu box ada 8pc. Dinding i pakai tiles brand Feruni which is RM6.50/pc.
   - untuk lantai pulak pakai dalam 3box. Satu box ada 8pc. Lantai i pakai tiles brand Guocera which is RM5.89/pc.
   - untuk hias kasi nampak sweet siket, i pakai mosaic. RM18.00/pc and i guna cuma 6pc je.
   - water heater brand Rubine + rain shower RM690.
   - sinki and the jambanss brand Modern Depo set RM590.
   - stopcock brand Orin RM79.00.
   - water tap untuk sinki brand Orin RM129.00.
   - water tap yang ada 2 cabang brand Orin RM149.00.
   - water bidet brand Hafele RM109.00

     Hewhewhew.. Semua yang diatas ni baru project part 1.. Part 2 nanti i update lain eaa.. Belum start pun lagi.. Design pun belum lukis lagi.. Hehe ~What i learn, kita nak renovate rumah ni, kena betul-betul.. bukan satu keje yang main-main.. Kalau orang kaya lain cerita.. Orang banyak duit tak payah bajet-bajet.. Macam i ni yang tak berapa nak kaya ni, yang ekonomi  pun harap Mr.Husband je yang keje ni,.. Yang banyak pakai duit untuk study ni lagi.. Memang agak terasa lah bahangnya..
     But, what ever it is, think positive. Kita nak duduk rumah selesa kena la sakit sikit. Ye dop??.. Sabar dan usaha sikit-sikit... and trust me, in the end, kalau dah rasa buntu sangat sekalipun, there must be a way~~ :)

     Last but not least,.. This is some of my photo of my bathroom on going progress and yang dah siap.. Takde la macam bilik air hotel pun.. But overall, i puas hati lah.. Tak perfect sana sini tu pejam mata je lah eaa.. Ekekeke.. :)



Sunday, February 22, 2015

Eh!!? Mr.Husband Ikut Kita Balik Medan Lah!!

     Okay.. This year CNY, Mr.Husband cuti seminggu.. Yay!! Happy!! After so long tak cuti.. So finally dapat cuti lama sikit.. Biasa lah.. Company chinese kan.. CNY memang cuti panjang sikit.. Then, as dia cuti and i pulak dah kena balik Medan.. So Mr.Husband pun sama-samalah follow i balik Medan.. Actually, takde lah lama mana pun Mr.Husband cuti.. From 18-24/2 je.. Pejam celik pejam celik rasa kejap je 7hari tu actually.. Tapi, i happy sebab balik Medan kali ni Mr.Husband dapat temankan.. Selalu fly sorang-sorang je.. and a day before fly dengan Mr.Husband tu pun i fly sorang-sorang pergi balik hari ke Medan. Tiba-tiba ada urusan urgent.. I fly dengan 1st flight Air Asia on 17th morning tu, then on the same day, i balik Malaysia balik with Air Asia 6.20pm flight.. Lepas tu, sampai je rumah terus packing barang rumah separuh mati, the next day tu fly balik datang Medan dengan Mr.Husband.. Phewww~~ Keje gila betul!!..
     Actually, i sayang nak burn ticket macam tu je.. ticket on 18/2 tu dah beli awal lagi as memang plan nak fly sama-sama dengan Mr.Husband balik ke Medan.. I choose Malaysia Airlines sebab nak travel dengan barang banyak.. Maklum je lah bila nak balik Medan,.. Barang banyak sangat.. Kicap, sos, meggi, milo, ovaltine and segala mak nenek stock makanan semua nak angkut.. Bila naik MAS tu.. Berdua dapat lah 60kg luggage!!.. Boleh lah isi banyak barang!!.. Kalau naik Air Asia,.. Luggage kena charge asing-asing.. And bila kira-kira balik, jadi lagi mahal pulak.. Dah la makan kena bayar.. Naik MAS, dapat la jugak jus apple and kacang free!! Haha.. But when tetiba on 17/2 tu kena balik Medan pulak.. I naik AA je lah sebab melenggang je.. If nak fly sorang-sorang, naik apa pun xpe.. Then, the nextday nak bangun pagi tu memang menagis lah.. letih gila.. Tambah-tambah period pulak!!.. Dari peha ke buku lali rasa cramp gila.. Lemah longlai je badan ni rasa.. Selamat lah i ni bijak jugak la beli tiket flight 3.30pm on 18th tu.. Tak kelam kabut macam lipas kudung sangat.. Huhu~
     Yelah.. Hati nak balik Medan ni actually berat sikit sebab i dah tau yang i kena berpisah lama sikit dengan Mr.Husband and dengan anak-anak.. Dah tak boleh nak kerap balik dah sebab kuliah dah mula.. And yang paling serious is, my thesis pun dah mula jugak.. Nak settle thesis ni cecepat tak boleh lah nak balik kekerap.. So, sebab dah tau lepas ni dah susah nak balik,.. I pun jadi berat hati super mengada-ngada lah sikit.. Huhuk~ Bukan senang okeh nak kuatkan semangat nak tinggal laki.. nak tinggal anak-anak.. Rindu, risau.. Bole sasau dibueknyo.... 
     After like 4 month kot i cuti panjang menunggu thesis punya pasal.. Dah 4 bulan duk hadap muka husband, dah rasa macam selesa gila duduk rumah jadi housewife and jaga anak je.. bila kena balik Medan untuk get back on track continue life as a student balik, ngadap buku, ngadap thesis, memang rasa tak happy lah.. A week before fly ke Medan tu dah berpisah dengan anak-anak as both of them ikut mak balik kampung kan.. Hati ni dah duk rindu anak dah.. Kepala asyik ingat anak je manjang.. Then, bila kena balik Medan pulak, husband bole teman, hati ni rasa oklah sikit.. takde lah nak rasa lost sangat-sangat kan.. If not, memang nangis jugak la..
     But, 7 days Mr.Husband was here tu memang rasa kejap je.. Pejam celik, pejam celik,.. Eh?!! Awak dah nak balik Malaysia dah??!!... Huuwaaaaa~~ But, sepanjang Mr.Husband disini, i gunakan sepenuhnya masa yang ada tu untuk entertain him.. bawak dia jalan-jalan, makan-makan,.. And shopping-shopping through out Medan. Mr.Husband kan tengah mood holiday.. So, memang I spent time with him as a tourist lah.. Walau busy kat USU, still i make time to be with him. Gunakan masa yang ada tu untuk dengan dia. And in the end, from 7 days extend jadi 8 days in Medan sebab on the 7th day tu Mr.Husband kena food poisoning.. Hewhewhew.. 
     Well... Medan ni best! Best sangat.. Compare dengan Bandung, Medan best lagi.. Lagipun, barang-barang kat sini pun tak la semahal di Bandung or Jakarta.. (Or sebab i dah pandai bargain kot im not sure).. So memang happy lah kan.. Dulu, waktu 1st sampai Medan ni, memang rasa tak best sebab tak tau port lagi.. Now, bila balik Malaysia lama sikit je, mesti rindu yang amat kat Medan punya enviroment.. And the most important things yang paling rindu are their punya spa and the foods!!.. So, termasuk lah Mr. Husband sekali akan rindu nak datang lepak kat sini.. Sambil datang temankan wife dia, dia bole enjoy shopping and eating.. Nasi padang.. Ayam penyet.. Fuhh.. Menjilat jari dan menternak lemak!!~
     Akan tetapi, jangan lah uollss expect i nak bawak Mr.Husband gi pajak ikan shopping kain-kain sulam or lace bagai.. Tak de lah part tu.. I dah bertapak kat bumi Medan ni dah nak masuk tahun ke 5,.. Dah jemu dah nak pergi shopping kain-kain sulam, telekung dan yang sewaktu dengannya.. Tunggu dekat-dekat raya lah baru nak kesitu.. For now, i just bawak tempat-tempat makan yang best, tempat shopping and pergi layan spa.. Pempering lah badan dia yang dah lama tak massage tu.. Dah kata bercuti kannn.. Harus lah kena betul-betul bercuti.. Ye dop??.. Hewhewhew~~


Thursday, February 19, 2015

Bye-bye holiday.. Hello thesis~~

     Finally,.. Holiday panjang i dah pun tamat.. Punya lah lama holiday sampai nak balik ke USU pun rasa malas yang amat amat sangat.. Hewhewhew... Mau tak malas??... Dari mid Nov sampai mid Feb kott pegang tittle fulltime housewife.. Haruslah malas nak balik Medan untuk jadi fulltime student balik~~ huhuk..
     I balik Malaysia arround 14Nov2014 haritu,.. Till 20Jan2015 baru i balik Medan balik.. Then from 20Jan - 18Feb tu memang ada la beberapa kali balik Medan ni balik jugak.. Rasanya, adalah dalam 4 kali hop in and hop off Medan.. KL-Medan dah macam KL-Seremban je rasanya.. Hewhewhew.. What to do,.. Ada urusan seri peduka baginda yang perlu gua settekan..
     Dan yang paling syahdu.. Punya lama cuti, Meter letrik rumah sampai dah kena cabut lah sebab lambat bayar.. Padahal hutang cuma IDR50k yang bersamaan dengan beberapa belas ringgit je.. Hewhewhew.. Then bila pergi office dia untuk sambung balik, bole pulak kerani kat situ cakap diorang memang akan cabut bekalan elektrik kalau tak bayar selama 6bulan.. And i baru je 3 bulan kott as i before balik Malaysia, i dah settle all the bills siap2.. If ada hutang pun berapa sen je.. Saje lettew nak cari pasal.. Tapi, biasa lah.. Kalau tak menyusahkan hidup orang, bukan Medan lah namanya.. Haha. 
     Actually, bila dah masuk tahun ke 5 duduk Medan ni, dah boleh accept dah benda-benda yang tak masuk dek akal yang jadi kat sini.. Cara sini sangat sangat super duper berbeza dengan cara kita kat Malaysia.. Kat sini, kerajaan dia bukan mengutamakan kesenangan rakyat, tapi mengutamakan kesenangan urusan diorang je.. Rakyat nak ke atas, ke bawah, tunggang terbalik pun, lantak lah.. Apa de hal??.. So, i pun duduk lama kat sini dah jadi kebal dah.. Level rasa nak maki balik tu dah boleh tahan dah.. Hati dah batu, muka dah sardin dah bila berurusan dengan pihak sini..Hahaha.. And i selalu rasa bersyukur sebab Malaysia tak macam Medan.. 
     For at least, negara kita pentingkan la jugak rakyat.. Urusan kita kat sini pun xde lah susah mana.. Sebab kita ada customer rights.. Medan, jangan mimpilah hooiiii.. Kat Medan kita selalu guna "They always right"!! Hewhewhew.. Memang kena banyak sabar, kena banyak tahan.. Bersyukurlah kita sebagai rakyat Malaysia ok.. Jangan tuk demand2 benda yang merapu tak masuk akal and duk kutuk-kutuk kerajaan sangat.. Ni rakyat kita, bila ada musibah sikit, ada crisis sikit, negara kita dikecam oleh negara luar, orang kita pun sama naik sibuk duk kecam negara sendiri.. Cari point untuk salahkan kerajaan sendiri.. Patutnya, bila negara kita dikecam, as a Malaysia, tak kisahlah sokong pemerintah or pembangkang, kita patut bersatu pertahankan negara.. Ni rakyat kita plak terbalik!!.. Bukan nak stand up for our country, tapi turut sama salahkan negara sendiri.. Bodoh!!~~ haaaiiihhh.. No comment.
     Sambung balik. By the way,.. Being a fulltime housewife and fulltime mommy memang best.. Walaupun tiap hari berperang dengan anak-anak.. Tapi best.. Haha.. Hidup pun makin senang, husband pun makin debab!!.. Ekekeke.. Tetambah my mom pun sejak pencen ni dtg lepak KL.. Memang tiap hari mak masak dgn i, lauk pauk semua sedap2 lah.. Then, mana tak booolaatss bambam??.. Hehe..
     Well, as i dah balik to my life as a fulltime student, there's another halfway to go.. Alhamdulillah, thesis dah dapat kat department Bedah Mulut.. And its actually department yang i suka.. So tinggal nak proceed je.. And hopefully, by end of this year dah bole masuk clinical,.. Hopefully la.. Will work hard untuk itu.. Ye laaaa oiii.. My friends semua majority dah clinical kot.. And ada yang dah nak habis pun!!~~ I ni, thesis pun baru nak mula.. Haa!! Tu lah.. Beranak lah lagi!! Beranak lah lagi!! Kan dah banyak kena repeat.. Hewhew.. Anyway, xde lah.. My life tak la teruk sangat.. I okay je takde stressed out sangat.. Ada lah sebab kenapa Allah tentukan jalan hidup i macam ni.. there's must be a reason.. No complaints! Just learn how to deal and blend with it.. Kan dalam hidup ni kita kena banyak belajar.. So, sabar je lah.. Just get through it.. Lambat pun, for at least i dapat spend my time with my lil kids kan.. So, be grateful about it.. Positive .. Positive.. ^.^
     And i balik sini on 18th Feb baru ni pun Mr.Husband ikut sama.. As dia pun holiday 1week due to CNY,.. So dia datang lah teman and holiday kat Medan ni.. Takde la terasa sedih sangat nak balik Medan bila ada peneman ikut sama.. Haha.. Macam la leoas ni i dah tak balik KL.. Nnti kerap jugak balik selagi tak masuk clinical.. Cuma kejap-kejap je lah.. Tak boleh lama-lama.. 
     As im coming back here, Tisya and Ian pun dah ikut my mom balik kampung dah.. They stay kat Perak je for now.. My mom pun busy settle kemas rumah. Abah pun dah bawak balik barang dari rumah Kelantan prepare nak pindah balik Perak permanently as he's going to retire this July kan.. So, masing-masing just back to their normal life lah..
     Then, by April my mom and kids akan datang KL balik untuk pantau progression for my house renovation project nanti.. Mr.husband kerja,.. So, my mom lah yang kena jadi part time site supervisor.. Ekekeke... Nanti, next entry i cerita pasal my house renovation pulak eaa... About choices and budget semua.. Quite interesting jugak part tu.. Coming soon..
      Till we meet again.. Bye-bye...❤️

Sunday, February 1, 2015

Review My Set Bersalin...

Okay,.. this time i nak share about my set bersalin or confinement set for pospartum yang i dah pernah guna.. Overall xde lah banyak i guna or yang i rasa macam best.. only 2 types je yang i betul-betul ambil set.. the other one i just bought seperately combining from Malaysia + Medan.... but still just want to share about it..

First Baby
     The 1st one i guna ConfineMum by Leesa Fomula... actually my mum yang belikan this one as that time macam xde pengalaman lagi kan anak 1st.. but anak yang 2nd pun i took this one jugak.. but in diiferent way.. nnti i cerita kemudian okay.. i minta my mom carikan and i siap2 cakap i xnak ada banyak-banyak jenis pil or barang2.. sikit2 je.. Sebab, at that time, after giving birth, i nak fly pergi Medan balik.. Yes,... after 2 weeks giving birth, i dah balik Medan with my confinement man a.k.a Mr.Husband.. nak kejar skills lab oiiiii... sebab masa tu, classes and lab tengah on going.... so yang as simple as it can yang i nak..
    That set xde lah banyak benda sangat.. boleh la.. This set ada:
        - Bekung : ( jenis lilit-lilit tu.. jenuh memalam kena lilit dgn mr.husband),, haha..
        - Tungku herba :( Ada 2ketul) This one kena kukus before guna.. and as for me benda ni macam tak guna sangat sebab lagi best pakai tungku batu yang balut daun mengkudu tu.. lebih terasa panasnye..
        - Tablet haruan - This one untuk luka.. not bad lah..
        - Tablet perawan - Untuk memperbaiki bahagian dalaman.. ni pun okay
        - Mas cotek tea bag - Tea ni sedap.. lancar je poopoo.. xde sembelit2.. as lepas bersalin kan nak teran2 sangat kat tak berapa boleh sebab sakit. I am lucky sebab jahit cuma 2 jahitan je.. sebab Tisya dulu kecik je lahir.. 2.65kg je compare to Ian yang 3.45kg.. but time Ian langsung xde jahit as dah pandai teran dah.. so lucky me.. Tapi, jahit ke, tak jahit ke, still sakit.. dah namanya pun bersalin kan...
        - Ginger cream : Ohhh... ini best... sakit2 betis tu as i dlm pantang 2 minggu pun dah pergi class and lab, so memang terasa sakit tang betis tu.. but sapu ni, hilang... and i really like it... huhu~
        - Contour gel : This one panas.. tapi tersangatlah Best!! super duper best.. sebab bila pakai ni dengan bekung tu,.. sedap sangat.. kurang lah badan masuk angin and ada la inch loss.. berat i time mengandung is 75kg,.. lepas pantang turun kepada 65kg and tak turun2 sebab dah continue makan pil perancang... so debab lah jugak ye... hehehe... 
        - Minyak telon : Untuk bayi kot.. but ok la.. sapu2 kat baby untuk bagi dia selesa..

      See!! this set tablet untuk makan ada 2 je.. memang okay sangat-sangat.. best lah jugak.. price arround Rm300+- set premium.. For the 1st time kan.. tak tau pape lagi and consider okay lah.. lengkap.. and actually Leesa ni jugak ada jual set yang biasa.. harga dalam less RM200 utk yang basic and ada yang RM200 over jugak untuk set medium.. or kalau nak jimat lagi.. bole jugak nak beli barang-barang dia secara loose.. beli apa yang perlu je.. ambil apa yang rasa perlu and jangan ambik apa yang rasa cam tak perlu.. so, bole save money.. RM300 tu banyak oiii kalau nak guna untuk set bersalin je.. >.<"

2nd Baby
     The second time melahirkan, memula nak ambik Tanamera.. as that one kan mcm fames je kan.. But then, bila tengok dia punya stuff in 1 set semua macam yang biasa-biasa je ( I rasa biasa sebab benda selalu jumpa di Medan ni). Actually best lagi yang ada di Medan ni and here, can get it much much cheaper. As for me yang kepala dah sebati dengan herba asli jamu-jamu Indonesia and dah terbiasa dapat murah untuk semua benda tu, nak keluar duit ratus2 untuk semua tu memang berat la sikit .. so i decide, just bought piece by piece je dari Medan.. ikut cara orang Medan berpantang.. such as Teh Jahe Herba a.k.a teh herba halia, jamu lepas bersalin tradisional and ada la sikit2 benda2 yang asas and yang nampak cam best.. lagipun untuk anak no 2 ni dah tahu sikit2 apa yang kita bebetul guna.. so pandailah i atur sendiri.. yang beli di Malaysia hanya Leesa Contour Gel sebab nak pakai dengan bekung.. sebab dah selesa dengan gel tu.. sedap pakai.. and untuk bekung pulak, i recycle pkai yang lama je.. So budget set bersalin sendiri cari and prepare arround Rm45 after convert to ringgit Malaysia + Rm30 untuk contour gel... Total = RM 75.00 jeeee... cukup lengkap dari segi jamu untuk luar dan dalaman, lulur, teh jahe dan sebagainya... murahhhh bagattt kann!!,.. 

     Btw, in my opinion if kat Malaysia,i suka Tanamera, its actually bagus sebab 100% herba asli and dia almost the same dengan Indonesia.. macam dia boreh scrub tu.. superb!! I pergi spa di Medan ni slalu request lulur boreh. Boreh tu rempah ratus.. dia panas2 sikit.. so sesuai sangat untuk mommies2 yang dalam pantang.. then dia ada brown soap,.. bagus.. and yeah, its rare in Malaysia, but biasa2 je if kat Indonesia.. maybe if i, ada lagi sort of stuff yang i akan tambah2 sikit.. tapi sikit je la.. hehe.. so, bagi sesiapa yang nak bersalin boleh try.. and here ada sikit info yang i kidnap from mudah.my tentang apa yang include dalam satu set dia tu.. Price is RM335. Check it out.. ^.^v

My misscariage
     The third one, is currently im using it.. as in early Jan 2015 haritu i keguguran. So i berpantang guna set bersalin lengkap Air Mancur. At 1st memang tak terfikir nak beli yang mana. nak ambik Tanamera macam beria sangat. Dah kelam-kelam kabut tu, i request to Mr.Husband nak yang from Indonesia. (kuat kan pengaruh Indon dalam jiwa i.. baru 4tahub duk Medan ni.. hehe..) Salah satu sebab i nak sangat set from Indon actually on that time dah 2 bulan tak balik Medan as USU tak release lagi nama i untuk proceed thesis.. bila 2 bulan tak balik Medan, rindu spa Medan tu membuak-buak jadinya.. tu yang request yang dari seberang jugak tu.. and plus, i nak yang banyak jamu untuk sihatkan balik luar dalam diri i.. luckily i jumpa this set.. murah je.. RM65 je.. (bole cari kat area Chowkit Road sana sebab i beli kat situ). Siap ada KKM lg tau.. and kat dalam tu include macam-macam jenis benda yang best antaranya:
        - Jamu : Ada 3 jenis.. 1,2,3.. semua ada urutan makan dia.. and currently i baru makan sampai ke pil no 2.. after 2 weeks consume, i lost 5kg.. so kira ok la tu kan kan kan.. 
        - Tepel Wangi : Ni untuk pakai dengan bekung. Kena bancuh dengan air suam, lumur kat perut and pinggang, lapik degan kain nipis and balut dengan bekung. Dia panas2 sikit.. selesa la.. cuma yang tak best, bila kering, dia jadi ada macam habuk-habuk tu.. so memang kena duk setempat je lah.. i pakai time nak tidur je..
        - Param mancur : Bancuh dengan air suam. Ni untuk buang angin. sapu kat mana-mana tempat yang rasa lenguh-lenguh tu. But i pakai sekali dengan bekung jugak kat perut. Sedap sangat.. siap kentut-kentut.. opppss.. bole pengsan sape duk sebilik.. haha.. kesian Mr.Husband.. tapi sangat best sebab badan rasa ringan sangat lepas tu..
        - Param beras kecur : Ini pun sama untuk legakan sengal-sengal, lenguh-lenguh badan.. cuma yang ni bancuh dengan air sejuk. I pakai yang ni sebelum mandi.. tunggu sampai dia dah kering macam bedak sejuk tu, i terus mandi.. senang.. 
        - Pilis : This one pulak yang tepek pakai kat dahi tu.. but im not fan with this.. xtau nape.. i xsuka kalau bab tepek dimuka ni.. hewhewhew...
        - Bedak Intisari : Ini bedak sejuk.. taptap kat muka je.. pakai macam bedak sejuk biasa tu..
        - Minyak telon : Ini utk baby pun bole, kategori minyak angin.. oleh sebab i keguguran, xde baby,  so i titiskan waktu pakai Tepel or Param... or sapu-sapu kat perut.. 

     Ini rupa kotak set bersalin tu.. makesure pilih yang jenis sediaan bentuk pil.. kalau bentuk bubuk/serbuk, kalau lalu nak telan silakanlah.. If i, bole je sebab dah biasa teguk jamu kat spa kan.. pahit-pahit pun, letak madu, ok lah jugak rasa dia.. kalau tak letak madu or jenis yang letak telur ayam bagai tu... sorrylah jugak... tak lalu... >.<
     So basically, keguguran kali ni, set berpantang menelan kos yang lebih mahal sikit dari berpantang anak yang kedua. Sebab beli semuanya di Malaysia.. Set bersalin Air Mancur RM65 + Leesa contour gel Rm30 + Bekung modern Rm40. Total semua Rm135.00... ok la tu kan.. pejam mata lah sat.. :)

     Btw, this time saja try bekung modern plak.. harga pun macam ok je.. and boleh la buat tukar-tukar pakai dengan yang lilit-lilit tu... Overall bekung modern ni senang la nak pakai.. tak perlu Mr.Husband tolong.. sendiri-sendiri pun boleh pakai dengan mudah.. kejap je siap.. cuma kalau bandingkan part ketat mengetat tang badan tu.. sedap bekung tali lagi.. lagi ketat.. and thats why i gilir-gilir pakai.. Kot la perut buncit lepas bersalin ni nak bole kempisss.. haha.. harapannya.. ^.^

     Okeh. Dah panjang membebel. Hehehe.. Apa-apa pun, up to mommies la nak pilih yang macam-macam mana as kat pasaran sekarang ni ada banyak sangat set berpantang ni.. Tinggal sedia duit je, semua bole.. Yg buatan Malaysia pun banyak jugak yang fames.. ada yang Sendayu Tinggi, ada yang Afiat, ada yang Mak Dara.. and bla..bla..bla.. banyak sangat dipasaran.. But, i takde la nak review semua.. sebab i pun bukan expert sangat.. I guna ikut kemampuan & keperluan serta taste i.. Papepun, nak pilih, memang kena tanya diri sendiri.. mampu tak nak bagi komitment untuk amalkan keseluruhan set tu.. Kalau rasa bole, sediakan la duit sebab bg i, i rasa set bersalin mostly dipasaran agak mahal kecuali yang indon punya.. i pernah jumpa yang harga sampai RM600 above.. huuuiiiii... tak sanggup wooo.. RM600 dah bole dapat Coach sebijik dah!!.. And if tak mampu nak bagi komitment untuk pakai itu ini, makan itu ini beberapa jenis tablet yang ada sampai 5 6 7 8 jenis,.. jangan gatai nak beli.. beli yang biasa2 je sudah.. sebab kalau tak habis guna nnti rugi wooo... 

And hopefully, my entry here about this certain product will helped those mommies-mommies yang sedang dalam proses mencari.. pssttttt... beli lah yang berpatutat and sesuai untuk diri sendiri.. till we meet again.. Bye~~ ❤️


Friday, January 16, 2015

Miscarriage: Tanda-tanda & Turun darah

Last week, as refer to previous post, i ada cerita yang i mengalami keguguran pada trimester pertama, minggu ke 11 kehamilan. Sedih memang sedih sangat.. i act like i can handle it but at the same time, i betul2 rasa down sangat.. but i have to be strong.. kena kuat.. yes,.. kena kuat.. Insyaallah, akan datang ada rezeki lagi.... within 2y Insyaallah i akan cuba lagi untuk preggy.. seriously, lepas hilang yang ni, i feel lost.. and rasa nak preggy lagi makin membuak-buak walaupun before this i tak sedia.. Hopefully, ada rezeki.. kembar ke.. nak sangat....... amin,, amin,, amin..

Okay, in this post, i nak share sikit tentang pengalaman i pasal tanda-tanda keguguran.. Hope can help mommies out there if ada yang kena face something yang similar to me kan.. I dont know macam mana orang lain rasa or alami as tiap orang lain pengalamannya, but this is mine;...

     - 1st tanda yang i dapat detect ialah, sakit belakang, pinggang,peha, betis dan tapak kaki. As i memang bila period, akan sakit pinggang hingga ke tapak kaki, so its similar to that.. cuma tambah sakit belakang sikit.. At 1st ingat masuk angin, but makin lama makin kuat.

     - 2nd, tiba-tiba je ada keputihan.. tak banyak tapi gatal-gatal, tak selesa and ada discharge putih2. Ini mungkin sebab pH miss v dah berubah kan. So jadi infection pulak.. but not for long.

     - The 3rd one, sehari lepas dapat keputihan tu, since morning, keluar discharge clear color. Macam air ketuban tu. Tak banyak tapi basah jugak la panty liner.

     - 4th one, malam, lepas since morning keluar discharge clear color tu, keluar darah.. but it looks like 1st day period je.. sikit.. but fresh blood (darah merah cerah).. at this time i dah nagis dah.. tak dapat nak terima hakikat yang i lost my bby....... sedih.

     - The next day, tanda ke 5, darah dah makin banyak.. but like i said, its fresh blood.. and ada keluar ketulan-ketulan macam isi ikan tu.. yellowish-white.. banyak.. and itu adalah janin.. itu seeloknya ditanam.

Bila darah dah banyak, seeloknya pergi hospital sebab takut if anything happen kan. Jangan jadi macam i, i pergi hospital gov tapi i balik, then pergi swasta. Time tu janin tak keluar semua lagi.. as i nak janin naturally keluar sendiri, i take risk untuk tunggu dulu before proceed any clinical procedure.. Lagipun, sikit je lagi tinggal... tak banyak... doc bagi i 2 days, and if continue bleeding, have to proceed clinical procedure.

But on the day after, i turun darah... i turun darah dari arround 10am until 2pm.. degil nak tunggu mr.husband balik keje jugak baru nak gi hospital.. i take a risk.. At that time, darah memang keluar banyak sangat.. and at 2pm somthing, i pitam dalam toilet as on that time i tengah nak tukar pad.. Nasib time tu mak ada.. sebelum gelap mata tu sempat jerit panggil mak.. Then, sedar2 dah atas lantai,.. and mak kat sebelah in panic. Satu badan i dah pucat and sejuk.. btw, salah i jugak, dah tahu darah keluar banyak, i lewat makan.. tak pasal2 kena naik ambulan pergi hospital.. so, dont be like me.. 

~ How to describe turun darah tu???...
     - Before proses keluar darah, mula-mula akan rasa sakit perut. From 1 to 10, Level sakit dia 8. Sakit macam nak period tu.. kiri kanan rahim rasa macam diperah-perah macam kita perah kain basah nak jemur tu je rasa dia.
     - Darah keluar banyak.. fresh blood (warna cerah merah menyala) and blood cloth (darah ketul-ketul besar duit syiling 50sen warna merah gelap).
     - Kuantiti - sangat banyak. Dalam masa 7minit, i tukar pads 3kali. Fully soaks. Basah lencun pads tu dengan darah. Takde parts putih langsung. Darah siap menitik meleleh ke lantai. Atas katil jangan cakap lah.. dah lapik alas pun still bocor sampai ke tilam.. Bila duduk atas toilet bowl, dapat rasa darah keluar laju macam air paip selang seli dengan rasa blood cloth ketul-ketul keluar. Tiap kali tukar pads, tiap kali tu jugak la darah keluar laju and banyak macam tu.. kes i, lebih dari 7-8 kali...

Dinasihatkan, jika ada tanda-tanda diatas, silalah cepat-cepat pergi hospital ye.. Sila pergi hospital kalau tak nak pitam and warded lama macam i kena.. Tolong jangan jadi degil kepala batu macam i.. hehe..

As i, ambulans datang ambil dirumah lepas pitam tu (mr.husband call 999 dari office lepas my mom call him bgtau i pitam),.. so i kena warded lama lah sikit walaupun bleeding dah stop, janin dah selamat keluar naturally sendiri habis, rahim dah kecut, bp dah normal, hb dah normal. I kena tahan 3 hari just untuk pemerhatian doctor.. and yang sakit hatinye pulak,.. elok-elok je sampai hospital, darah stop. Tak keluar dah mcm kat rumah.. elok je flow dia sampai i discharge..

If let say u tak pitam, but u turun darah je, janin dah selamat keluar habis, doc maybe akan inject you ubat untuk kecutkan rahim, paling-paling u akan kena tahan arround 1 day je.. or 1 night.. then boleh balik... and if u dah pitam, banyak hal nanti dia nak test, ECG lah, hb count lah... and selagi tak normal, melangut lah u kat hospital.. and if u had problem with ECG result, then diorang akan refer u to bahagian jantung pulak.. lagi lama kena stay hospital... Tapi, if janin tak keluar habis, itu lain cerita.. 

Moral of the story, bila turun darah, makesure u makan and minum so that u tak pitam.. As i pernah pitam once before this time lahirkan Ian, at that time, nurse kat wad bagi minum hot milo tapi manis. So, time lepas sedar dari pitam tu, i mintak my mom buatkan hot milo manis.. langgar pantang sat... and it works.. pening2 kebas2 pitam tu makin kurang.. Tu yang bila sampai hospital, i ok je tu.... =.="

Patut in between time before pengsan tu, kena minum hot milo............... serious i think i should do that.. haha..

Oklah,... this is my very 1st expirience yang i dapat share.. Keguguran, turun darah bukan benda main-main, bukan hari ni gugur, esok u boleh gi kerja, gi shopping or gi jalan2.. Its about ur body, ur emotional and ur health.. yang paling penting, ia bersangkut dengan nyawa.. 

So, if ada tanda-tanda or anything yang berkaitan while you know that you are pregnant, please go and see a doctor....... ^.^"


Saturday, January 10, 2015

Aimy Adni.. bby syurga mmyddy ❤️

3/12/2014
- Period dah detect lewat dari biasa. Mr.husband belikan p-test. P-test naik 2 line. masin betul mulut mr.husband nak anak lagi.. Time ni terkejut, resah, and speechless.. dalam kepala duk fikir study mcm mana, study mcm mana je.... but im happy.. ๐Ÿ˜Š

16/12/2014
- Pergi klinik untuk buat buku merah tapi ditunda. Klinik bg appoinment 7/1/2015. At this time i am so excited nak dapat org baru.. i wish for a girl.. during that period of time lepas dapat tau kata preggy again tu, i dah mula mual2 loya2 and i jadi cerewet sangat. Belakang, pinggang, kaki jadi sakit sangat. And i mula makan banyak.. and mr.husband pun mula jadi zombie sebab teman i yang tak boleh tido malam.. and dia jugak jadi tukang urut peribadi i.. nasib time tu ada kat Malaysia.. balik kerja mesti Mr.husband akan urut2 kaki and belakang.. leganya.. ๐Ÿ˜Š

1/1/2015
- I am so happy celebrated my 4th wedding anniversary. Maklumlah.. from 4 to be 5 kan.. so i am so so happy.. we celebrated at SeoulGarden One Utama je.. with mak sekali.. and i eat a lot.. ๐Ÿ˜Š

6/1/2015
- I get a good news from USU.. thesis dah bole proceed dah.. so hav to go and settle all those kat sana la in few more time.. Alhamdulillah.. rezeki baby.. ๐Ÿ˜Š

7/1/2015
- Appoinment untuk buat buku Merah kali ni.. so pergi klinik check urine, ambil darah.. 5 kali cucuk tak jejumpa veins as i memang jenis yang susah cari urat kan.. tapi tahan je.. and scan baby for the 1st time.. i am so happy sebab belum pernah scan pun lagi.. BUT,.. doc cant trace any HEARTBEAT.. at that time im about 11w so mustahil xde heartbeat lagi.. keep searching but cant find.. the sac looks empty and had a small figure je down at the corner of the sac. Doc bagi tempoh 2weeks untuk scan lagi sekali. Time ni risaunya hanya tuhan yang tahu.. masuk kereta terus nangis.. and mr.husband cuba bagi semangat and cuba tenangkan..๐Ÿ˜”

8/1/2015
- Keep on digging on the net cari tahu about baby and info about heartbeat baby.. but dari apa yang i baca, the result is negative. So, i am so worried.. risaunya hanya tuhan saja yang tahu.. hati ni rasa berkecai je.. sedih.. but at the same time i belajar untuk pasrah.. mungkin ada hikmah disebaliknya.. and malam tu, after mr.husband balik dari office, terus ajak dia pergi klinik swasta. Just untuk recomfirm.. also as a second oppinion.. and yes, its a bad news.. heartbeat tak jumpa and doc refer untuk jumpa gyne.. and dalam refer letter tu ada state words "miscarriage",... so i know that i lost my baby... sedih sangat.. masuk kereta dah nagis teresak-esak.. balik rumah masuk bilik nangis lagi teresak-esak... and i said to my baby.. " mmy tahu bukan rezeki mmy, kalau andai bby dah xde, bby keluarlah.. pergilah.. mmy izinkan.. tunggu mmy di syurga",,... then i cried sampai tertidur..~ i actually nak if i gugur, biar naturally keluar sendiri at 1st kalau boleh.. biar nampak dengan mata sendiri baru i percaya.. because if by clinical procedure i rasa mcm tak sanggup.. sedih.. ๐Ÿ˜”๐Ÿ˜”๐Ÿ˜”

9/1/2015
- Dah mula rasa sengal belakang. Peha pun sengal.. rasa macam nak datang period je.. but this time tiba-tiba ada keputihan sikit.. Macam pelik tapi nasib ada cream anti fungus for miss v kat rumah ni.. so after cuci dengan Lactacyd, sapu lah ubat.. if worst then baru nanti cari ubat yang insert tu.. And then, malam ni bawak bincang dengan Mr.husband.. 

Me: "Saya nak letak nama untuk baby kita"...
Mr.H: "Bukan dah ada ke nama yang awak dah pilih?"..
Me: "Ada. tapi saya nak yang special sikit.. khas for this baby as we know dia memang special kan"..
Mr.H: "Ok lah.. saya cari eaa"..

Sebelum ni memang dah ada prepare nama dah tapi i tak nak letak nama tu.. i nak nama yang lebih penuh bermakna khas untuk "bby syurga mmyddy" ni.. baby syurga kena nama yang ada makna yang lebih sesuai.. so mr.husband start cari and cari.. lepas satu, satu dia suggest.. then, lepas dah cari-cari.. dapatlah... "Aimy Adni".. not meant for boy or girl.. i fall in love with this name sebab makna dia tu.. so meaningfull.... ☺️

       Aimy - Keberkatan yang Indah, Kesejahteraan dan dalam bahasa latin ~ kesayanganku❤️
       Adni - dari nama 'Adn' nama salah satu pintu syurga.❤️

And mmy pun dah happy dah with that name.. penuh makna yang mmyddy sayangkan bby syurga mmyddy ni.. sayang sangat.. walaupun hanya kejap je bby with mmy,.. mmy dah sayang sangat2..

Dekat p-test yang haritu mmy still simpan lagi tu mmy tulis "Aimy Adni - anak syurga mmyddy".. Mr.husband baca, terus dia pun sebak and mengalir air mata.. dah tak dapat nak bendung dah rasa sedih. and actually, Mr.husband pun memang sedih jugak.. he is the one yang nak sangat i preggy lagi.. and bila dah lekat, he was so happy.. Tapi xpelah.. bukan rezeki lagi.. ada hikmah disebaliknya.. kan... ๐Ÿ˜”๐Ÿ˜”

10/1/2015
- Belakang dah mula sakit.. rasa macam nak datang period je rasa dia.. cuma lain macam sikit.. sakit tu kat bahagian atas pinggang.. and since morning, ada keluar cecair clear macam air ketuban tu sikit.. Mr.husband suruh telan pcm as i cakap belakang sakit.. so reda sikit.. Arround 20.45pm, tengah melayan anak dara, tiba-tiba rasa basah.. at 1st ingat cecair clear yg asyik duk keluar dari pagi tu la kan.. Tapi bila check, Ya Allah,.. darah!!.. terus panggil Mr.husband.. lap dengan tisu tgk fresh blood.. terus rasa sebak and nangis.. sedih sangat...
- But i tak terus pergi hospital.. tunggu if turun darah banyak ke, sakit sangat ke baru nak pergi.. i memang degil sikit.. tak suka la nak masuk wad bagai.. risau jugak kot kalau kena warded kan.. tak lalu nak duk spital lah.. tak suka..
- Tido malam tu memang jaga2 lah.. if anything get worst ke kan.. beg nak grab gi spital dah siap siaga dah at one corner.. 

11/1/2015
- Early in the morning, darah dah mula turun banyak sangat.. rasa blup blup je.. arround 11am terus ajak Mr.Husband ke Hospital Selayang.. as the hosp yang klinik tempat buat buku merah tu suggest pergi if ada emengency.. and as its on Sunday, so pergilah.. tapi bad service.. nanti i cerita on next entry.. then dah malas nak layan kerenah doctor yang tolak sana tolak sini, sign surat tanggung risk sendiri tu, terus blah.. and i refer to swasta je.. Alhamdulillah xde pape.. cuma kena pantau in 3 - 5days untuk dia keluar sendiri.. doc says, tak perlu D&C... Alhamdulillah lega tak payah warded..


~ Whatever it is.. this is my 1st experience.. 1st time rasa sakit gugurnya janin dari rahim.. Berbeza dengan sakit melahirkan.. Melahirkan kita sakit tapi at the same time kita happy.. But this, sakit and at the same time, sedih.... Sedih memang sedih sangat.. Rasa kehilangan sangat.. Rindu.. Walaupun baru 3bulan.. dah sayang.. sayang sangat. Menagis jangan cakap lah.. moody je.. at the same time datang rasa sesal and mula salahkan diri sendiri sebab tak tahu dari awal.. sebab early preggy tu memang lesak sangat.. makan pun belasah je.. tapi nak buat macam mana kan bila dah bukan rezeki.. ada hikmah disebaliknya.. percaturan Allah itu maha adil... 
..... Tapi apa2 pun, rasa besyukur dalam hati sebab for at least merasa ada "bby syurga".. yang akan tunggu mmyddy di syurga.. yang tak akan mmyddy lupa dan yang akan tetap jadi kesayangan mmyddy.
Bila sampai masanya nanti, kita pasti akan jumpa... Aimy Adni.. ❤️❤️❤️

Thursday, January 1, 2015

Our 4th year.. ❤️๐Ÿ’‹

     Alhamdulillah~~ Sedar tak sedar dah nak masuk tahun ke-5 dah usia perkahwinan i and mr.husband.. macam tak percaya pulak yang dah 4tahun menjadi wife kepada Mr.Farhan.. kadang2 still rasa mcm zaman mula2 kenal je.. rasa mcm zaman gila2 je lagi.. tapi apa2pun usia ikatan ini masih lagi muda.. banyak lagi fasa2 yg akan dilalui dan yang akan ditempuhi.. anak2 pun semakin membesar, semakin mencabar,.. masing2 dah ada akal nak bg mmyddy pening kepala everyday.. hehehe..

     Having 2 kids yang masih dalam growing and learning proses ni memang sangat pening.. tapi pening2 pun bahagia.. Yongicha karakter dia lain, Ian karakter dia lain..

     Ian senang sikit nak handle walaupun kaki ngutip.. pantang ada barang atas lantai mesti nak kutip masuk mulut.. so super daddy kena selalu sapu lantai and mop rumah untuk pastikan anak teruna dia xjumpa sesuatu yang dia boleh kutip.. tapi ian senang,.. jarang meragam or mengamuk.. mengamuk pun just time tgah malam bila susu lambat sampai dari dapur.. haha.. bila dah dapat, terus diam... senang sangat-sangat...

     Tapi,....... si Yongicha, jangan buat main sangat, kaki mengamuk tahap guling-guling.. mana dapat perangai cantik macam tu pun tak tau lah.. dia kaki shopping and kaki rambang mata. Aim dia bila tiap kali keluar, mesti kena beli mainan.. kinder bueno je pun ok asal dia ada somthing yang dia dapat.. kalau dia pergi ikea, dia mesti kutip tiga empat ekor soft toys masuk yellow bag daddy bawak.. tapi as usual, yang dia letak dalam yellow bag tu mmy letak balik cuma yang dia carry kat tangan je yang beli.. gila ape nak beli semua.. yang dah sedia ada ni pun dah sepah satu rumah sampai tahap mmy kena sorok toys dia.. kalau tambah2 lagi, mati mmyddy nak kemas..

     So as for now, if im in Malaysia, i memang kaki memerap je kat rumah.. jarang sangat keluar kecuali betul2 perlu untuk beli barang such as makanan, susu, pampers and etc dah habis, baru akan keluar... if shopping barang anak, barang suami such as baju, spender, stokins,puting botol susu or barang rumah ke,.. semua settle kat Medan.. balik Malaysia isi luggage penuh2.. senang.. and if kids are in Medan, Mr.husband yang kat Malaysia yang akan shopping the stuff before i and kids balik.. haaa... mcm tu lah.. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜Š

     Btw, sepanjang 4thn ni rasanya terlalu banyak dugaan yang rasanya tak tertanggung untuk dihadapai.. dugaan dari segi mental dan fizikal.. tapi still keep on movin jugak. Alhamdulillah, walaupun slow move je, i still mampu untuk handle it one by one. About study, still i had a long journey for it.. banyak lagi tak settle.. banyak lagi yang tertangguh-tangguh and banyak dugaan yang one by one datang and keep on coming. So, had to be strong to face it.. 

     Well, its not an easy to be student, mother of 2, daughter and a wife at the same time. Dalam kepala ni banyak benda nak kena fikir,.. fikir anak2, fikir suami, fikir kewangan, fikir tanggung jawab,. kadang2 tak terhandle jugak.. Tapi, dalam hati selalu cakap yang biar lambat graduate, lambat kerja xpe.. for at least i allready walk half of my life.. bab harta dah ada la sikit..  rumah pun dah ada dgn nama i sendiri.. kereta pun dah ada.. suami, anak pun semua dah ada.. tinggal nak jaga, maintain and bila dah cukup time, graduate and kerja je.. Nothing to be worried of pun sangat.. husband alone pun masih mampu nak tanggung hal rumah tangga and anak2.. and bila i keje pun just untuk tolong husband sikit and untuk shopping diri sendiri je.. Thats all.. xde masalah.. kan senang je.. as i always think in posotive way.. nak runsing2 pun xselesai masalah kan.. so chill.. chill.. ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š

     Early this year pun dah dihimpit dengan dugaan yang besar sangat.. sangat buat diri ni down sekejap.. tapi semangat harus kuat.. nanti i cerita on the next entry lah.. entry ni tak mo sesedih.. nak happy2 je okeh!!..

     Pape pun, i bersyukur sangat sebab dapat terus tabah dan kuat untuk hadapi dugaan-Nya. and also, i am so happy to be with my small and sweet family.. cukuplah dgn kebahagiaan yang ada sekarang.. i wont ask more kecuali mintak cepat2 jadi kaya dan dilimpahkan lagi dengan rezeki.. itu je.. amin~~ hehehe ❤️❤️❤️